Само седмица след като гласуваха като една парламентарна група

И ГЕРБ осъди изказването на Ахмед Доган за Балканската война

Всички партии смятат, че така ДПС си прави предизборна кампания

И ГЕРБ осъди изказването на Ахмед Доган за Балканската война

Като грубо предизборно заиграване с негативни последствия определиха от ГЕРБ изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, че Балканската война е етническо прочистване.

Такава оценка направиха управляващите само седмица след като с Движението за права и свободи гласуваха като една парламентарна група за кандидатурата на Венета Марковска за Конституционния съд и малко повече от месец след като двете партии си партнираха в избора на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.

"Оценката на Доган е погрешна и провокативна. За нас не е изненада, че той използва т.нар. "Възродителен процес" като клише за оневинение. Тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближават избори", заяви от парламентарната трибуна Цвета Караянчева от ГЕРБ.

За българските граждани Балканската война е освободителна война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука, се казва още в позицията на управляващите.

ДПС защитиха нуждата от общ прочит на въпросните събития. "Изглежда, че имате проблем с политическите си ресурси и на вас ви трябва нова енергия, за да заредите поизхабените си политически батерии. Движението за права и свободи не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия", каза от своя страна в защита на лидера си депутатът Лютви Местан от ДПС.

Тезата им не бе приета от нито една формация в Народното събрание.

"Не е работа сръбско-българските отношения и македонският въпрос да ги коментират турци и турска националистическа партия", заяви Станислав Станилов от "Атака".

Председателят на парламента Цецка Цачева направи забележка на депутата, като каза, че в пленарната зала присъстват само български граждани.

"Но те са турци", обърна се към Цачева Станилов и продължи: "Да кажат, че са българи, аз няма да кажа нищо. Това е турска националистическа партия и нека да ме дадат под съд, аз ще отида в съда да го докажа. И те ще напуснат съдебната зала така, както сега напускат парламентарната зала".

Целта на този сюжет е да се измести фокуса от истинските проблеми на държавата, заявиха социалистите, чийто лидер Сергей Станишев преди ден също обяви, че Ахмед Доган е дал "непремерена, погрешна и неприемлива оценка на Балканската война".

"Целта на тази провокация беше да стимулира точно това, което се случва днес тук и което вероятно ще се случва в страната - да се разделим", каза депутатът Димчо Михалевски по време на разправията в парламента.

Десните от своя страна заявиха, че с подобни евтини номера Доган винаги постига електоралната си цел.

"Защо правите от скандала по-голям скандал, за да му дадете повече сила", запита Веселин Методиев от Синята коалиция. "Той Местан си го каза - политическият ресурс не е проблем само за ГЕРБ, политическият ресурс е проблем за ДПС, за БСП за нас в Синята коалиция, за всички, които отиваме на избори, това е така. Тази злоупотреба, която се извършва на полето на историята, от абсолютна некомпетентност, разбира се, говорят се абсолютни щуротии, тя има само един-единствен политически ефект - изборите догодина", заключи Веселин Методиев от ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България