Станишев: Оценката на Доган за Балканската война е погрешна

Ахмед Доган даде непремерена, погрешна и неприемлива оценка на Балканската война. Такъв извод направи лидерът на БСП Сергей Станишев във вторник във връзка с изявлението на председателя на ДПС Ахмед Доган, че Балканската война е вид "Възродителен процес".

"Изказването на Доган поставя под въпрос самия характер на българската история. По никакъв начин не може да се приеме оценката, че тя е форма на възродителния процес", каза Станишев. "Ако беше такава, нямаше да имаме граждани от етнически произход, които живеят като пълноправни граждани", допълни Станишев.

"Виждаме една надпревара в националистически реторики, които целят политически краткосрочен дивидент за изборите", продължи лидерът на БСП.

Той събра смелост за първи път след четири години да разкритикува думи на бившия си коалиционен партньор. Подобна остра оценка не получи изказването на Доган от село Кочан преди парламентарните избори през 2009 година, когато Доган заяви, че той е инструментът на властта, който разпределя порциите в държавата.

Станишев призова "всички политици да загърбят тесните си интереси". "Не бива да се заиграват и с религиозните убеждения и с етническия произход на българските граждани за краткосрочни дивиденти. България успя да опази етническия мир, това е голямо постижение", каза той.

"Всички политически сили имат принос и това постижение не трябва да бъде разклащано", продължи лидерът на БСП. "Това е игра с огъня и може да доведе до дългосрочни последици", предупреди Станишев.

"Думите на Доган са не само непремерени, те обиждат тези граждани от турски произход, които са загинали в Балканската война", допълни журналистката Велислава Дърева. "Господин Доган знае какви ще са последиците от неговите думи. На нас се готвеше опасността, която се случи на Косово, нека 23 години не поемаме по този път", призова тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България