Борисов се похвали, че при него всичко разцъфнало и се закани

Ако ГЕРБ управлява, ще бъдат върнати всички чисти пари на вложителите в КТБ

И да спечели вота, партията няма да управлява сама, за да не остави всички "озъбени" срещу себе си

Ако ГЕРБ управлява, ще бъдат върнати всички чисти пари на вложителите в КТБ

Планът на ГЕРБ за решаването на проблема с КТБ е да бъде проучен произходът на всички вложения и да бъдат възстановени изцяло онези, които са придобити законно. Този план ще бъде приложен, ако ГЕРБ спечели предстоящите парламентарни избори и поеме управлението. Такова развитие на ситуацията около Корпоративна търговска банка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обрисува в петък вечер в "Панорама“ по БНТ.

"Гарантирам, че всички, които имат чисти пари, ще си ги получат", каза Борисов и припомни, че в петък през деня се е обърнал с писмо към главния прокурор с искане да наложи запор на движимото и недвижимото имущество на банката. Според Борисов е възможно паралелно с квесторите  в банката да влязат и експерти от Националната агенция за приходите и други институции за своите проучвания. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че БНБ едва сега, с 30 дни закъснение, е започнала да прилага законовите процедури. Борисов има предвид разговора на министъра на финансите Петър Чобанов с представител на Оманския фонд, който е един от акционерите. Това станало, едва когато се разбрало, че няма да има специален закон, за какъвто БНБ настояваше.  

Планът на ГЕРБ за управление след евентуално спечелване на избори предвижда увеличение на бюджетния дефицит и тавана на външния дълг, изплащане по неплатените от държавата договори, а след това - затягане на колана до изискваните от Брюксел ограничения за дълга и дефицита.

Ако ГЕРБ получи пълно мнозинство в следващото Народно събрание, няма да се стреми да управлява самостоятелно, а ще търси широка коалиция за управление на спасението, каза Борисов.

"Дори с пълно мнозинство, ако оставим всички озъбени срещу нас и не се стегнем да работим денонощно да си върнем вересиите, за реформи в социалната сфера, здравеопазването, електронното правителство, за да се справим с корупцията, цяло чудо е в митниците....", каза той.  Подчерта, че ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиции.
 
На въпрос  дали ще управлява с подкрепата на ДПС, отговори: "Като дойдат избори, вдигам температура, защото всеки журналист по около 100 пъти ме пита дали ще правя коалиция". 

Борисов обясни,че с ДПС никакъв разговор не се води. Аз никога не съм се съобразявал с никой, с Пеевски, с който и да било, каза той.  Както обикновено, той избегна да даде каквато и да е квалификация на скандалния депутат от движението и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевки.  

"Повече не би трябвало да се допуска неморална коалиция между партии, които са диаметрално противоположни. Ние не правим безпринципни коалиции. С ДПС няма да правя коалиция, с БСП - там пък не знам с кого, кой ще им е началникът, те се карат", каза той.

"За първи път изборите не ме интересуват като резултат, отсега започвам да си глася как да успокоим държавата, да се хванем на работа“, посочи още Борисов.

Борисов оцени тази година като 4златна година за ГЕРБ, ужасна за държавата“. По думите му партията се е освободила от хора, които той иначе нямало да разбере какво представляват. Той пък засилил собствената си "експертност“. Партийците му работили, без да ги кара и организира. "Ето – отивам в централата и виждам 25 различни експерти стоят, а Влади Горанов пише на една бяла дъска“, разказа Борисов.

Разбира се, той не пропусна да се похвали с твърдения за успешно управление. "При мен процъфтя всичко. Разцъфтя и магистрала "Тракия“, и "Люлин“, и "Струма“, "Марица“, "Хемус“, метрото, зала "Арена Армеец", заяви лидерът на ГЕРБ

Споделяне

Още по темата

Още от България