Ако има нов кабинет, премиерът ще е от РБ

Неяснотата по въпроса ще има или не правителство ще приключи след ден

Има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство с мандата на Реформаторския блок, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след официалните разговори в понеделник между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Има възможност ГЕРБ да се включи в кабинет на Реформаторския блок, министър-председателят ще бъде излъчен от тях, каза още Цветанов.

Така шансовете за нов кабинет в този парламент нараснаха рязко, макар че не е изключено да настъпи пореден обрат. Засега е ясно, кабинет с мандата на 13-те депутати от управляващото крило на РБ е възможен само с подкрепата на ГЕРБ. В комбинацията участва и Патриотичният фронт, който в новата си формула "Обединени патриоти" включва и депутатите от "Атака".

Цветанов информира, че на официалната среща са дискутирани част от секторните политики, в които трябва да има определени срокове. "Работни групи продължават своята работа в днешния и утрешния ден. Утре смятам, че ще имаме повече яснота около възможността да съставим правителство", каза той.

Едноседмичният срок, в който РБ или трябва да изпълни мандата, или да го върне, изтича във вторник. Ако мандатът бъде върнат на президента, правителство няма да има. По неофициална информация обаче ако бъде постигнато разбирателство, в сряда ще е известно името на министър-председателя, който ще върне мандата с предложение за изпълнение, в сряда.

Разговорите в Народното събрание започнаха между ГЕРБ и РБ, а след час и половина се присъединиха и лидерите на ПФ. Имаше очаквания да се появи и премиерът в оставка Бойко Борисов, но това не стана - както се разбра, имал среща с кмета на Карнобат в Министерския съвет.

Позицията на самия Борисов за правителство в този парламент претърпя няколко трансформации – първо каза, че ГЕРБ може да подкрепят такъв, после обратното, докато миналия четвъртък се произнесе от Брюксел, че е възможно да има правителство с мандата на РБ, но само с цел да се удължи животът на парламента, който да приеме мажоритарна избирателна система. Цветанов тогава каза, че ако ГЕРБ подкрепят такова правителство, единственият възможен премиер е Бойко Борисов. В неделя обаче Борисов каза, че нито той, нито министрите му от ГЕРБ ще участват, тъй като става дума за мандат на РБ, след като ГЕРБ върнаха своя.

Здравният министър в оставка Петър Москов заяви след Изпълнителния съвет на РБ, предшествал тристранните преговори, че в последните три дни са водени сериозни разговори между ГЕРБ, РБ и ПФ, но не е ставало дума за персонален състав на евентуално правителство.

Москов допусна разговорите около програмата и приоритетите на бъдещото правителство да продължат през цялата седмица, макар че срокът, в който РБ трябва да върне проучвателния мандат, изтича на 20 декември

Днес трябва да се изясни дали ще има парламентарно мнозинство, което да потвърди приоритетите на сегашното правителство, заяви Москов, но това така и не беше изяснено до края на деня: "За нас е важно има ли програмни цели, около които има мнозинство. Ако има - вървим напред, ако не - здраве", каза той.

В неделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на РБ, но министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани.

В понеделник финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви, че в подобен кабинет няма да участват Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и самият той. В същото време Горанов посочи пред бТВ, че последните консултации са показали, че Борисов няма да даде насока да има или няма министри на ГЕРБ в евентуалното правителство.

В преговорите участваха лидерите от РБ Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Борислав Великов, Орхан Исмаилов, както и съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски и здравният министър в оставка Петър Москов; ГЕРБ бяха представени от зам.-председателя си Цветан Цветанов, шефа на НС Цецка Цачева, финансовия министър в оставка Владислав Горанов, депутата Делян Добрев, от ПФ се включиха съпредседателите му Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Засега основният конфликт между ГЕРБ и партньорите му от РБ и ПФ е поставеното от Борисов искане за приемане на мажоритарна избирателна система. Отделно от това ПФ и РБ имат свои условия, за да участват в евентуално правителство, като и двете формации са на мнение, че то трябва да довърши мандата на сегашното, а не да е за няколко месеца, каквато теза преди ден лансира Томислав Дончев.

До момента е известно, че преговорите се водят по програмата на настоящето правителство.

От РБ са поискали антикорупционният закон да бъде върнат в законодателната програма на парламента, след като миналата седмица отпадна преди второ четене.

Те настояват и за допълнителни ангажименти по главата "съдебна реформа" и преглед на източването на пенсионната система чрез инвалидни пенсии. За това, както и за увеличаване на минималните пенсии, настояват и от ПФ. От ГЕРБ твърдят, че има "буфер", който да поеме "известно увеличение на пенсиите". Формацията на Борисов е поставила искания за решаване на проблеми в енергетиката и продължаване на програмата за саниране.

Затова се очаква министрите на енергетиката и регионалното развитие да са от ГЕРБ. От РБ твърдят, че "ГЕРБ ще получат около 40% от състава на кабинета". Освен това от РБ смятат, че е твърде вероятно ГЕРБ да отстъпят от лансираните идеи за напълно мажоритарна система.

На въпрос дали условието за приемане на мажоритарна избирателна система е приемливо за РБ, Петър Москов отговори: "Имаме достатъчно разум и ние, и ГЕРБ, и ПФ, за да не си поставяме условия, а да търсим обединение около общи приоритети и програма."

На въпрос с каква папка ще отидат при президента във вторник, когато изтича едноседмичният срок за съставяне на кабинет, Петър Москов каза, че РБ не може да си поставя срокове извън тези, които са записани в конституцията. По думите му обаче преговорите могат да продължат и още седмица.

Преди Реформаторския блок мандати от президента получиха и върнаха ГЕРБ и БСП. Според конституцията при връщане на третия мандат президентът Росен Плевнелиев ще назначи служебен кабинет, а наследникът му Румен Радев следва да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори след встъпването си в длъжност в края на януари. Радев има право да смени служебния кабинет на предшественика си и да назначи свой.

Не е изключено разтакаването с мандата на РБ да има за цел да осуети назначаване на служебен кабинет от Плевнелиев и правителството в оставка на Борисов да остане до 22 януари.

Споделяне

Още по темата

Още от България