Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ако се налага коалиция с ГЕРБ, ще трябват много ясни политически правила

58 коментара
Ако се налага коалиция с ГЕРБ, ще трябват много ясни политически правила

Господин Станишев, в петък имахте възможност да направите политическо изказване пред премиера и американския посланик. Вие изненадващо казахте, че няма да говорите за грамите, посветени на Бойко Борисов, публикувани в "Уикилийкс". Защо?

Защото мисля, че в момента има теми, които са по-важни за страната, въпреки че има неща, които са достатъчно очевидни и ясни. Много от фактите, които са намерили място в грамата на американския посланик, са известни публично. Много от тях са казвани нееднократно от БСП, а са задавани и като въпроси. Друга тема е, че в България нещо, което се каже от вън има съвсем различна тежест. Просто тази грама потвърждава много тревожни констатации, които са публично известни у нас. Разбира се, в петък видяхме, че и американският посланик беше дошъл в парламента да замазва нещата – хубаво. Нищо чудно сега да се окаже, че "Уикилийкс" манипулира информацията – смешна работа.

Как тълкувате тази благодарност, която премиерът изрази към Уорлик?

За мен тази фамилиарност е смешна. Един посланик трябва да се занимава със своята работа. Т.е. да развива двустранните отношения, а не да се намесва пряко в политическия живот на страната в каквато и да било посока. Или най-малкото – не публично. Очевидно е, обаче, че премиерът се нуждае от външна подкрепа и легитимация – оценките и фактите за това явление ги има в грамата на г-н Байърли. Ясно е, че САЩ с много неща са наясно за политическите субекти в България, в това число и за Борисов, но понякога надделява политическата целесъобразност. Т.е. способността и възможността да оказваш влияние.

И все пак защо не повдигнахте темата? Какви грами предполагате, че има за вас?

Не знам. Не съм ги чел.

А опасявате ли се, че може да се окажат в същия негативен дух?

Не, не се опасявам. В смисъл – един посланик може да пише добре и зле, сигурно, за всеки един и политически деец, и представител на държавата. Това не ме притеснява, защото аз знам, че съм работил с ясното съзнание за националния интерес. За всички тези четири години като министър-председател съм работил по този начин. И сега работя така като лидер на опозицията – с мисъл за националния интерес.

Най-опозиционната изява е вот на недоверие – докъде стигнахте с организацията му?

В сряда започваме консултации с ДПС. Отправили сме официална покана и към Синята коалиция, ще говорим и с независимите народни представители – тези, които не са от групата подкрепящи по една или друга причина, видима за всеки, ГЕРБ. За нас има няколко теми, които са на повърхността, за които може да се поиска вот на недоверие. И то не изсмукани от пръстите, а належащи. Имахме вот на доверие, който бе предприет от премиера с една единствена цел – да замаже скандалната ситуация, в която той лично е намесен – със записите и покровителство на едни или други икономически субекти. Казах още тогава на г-н Борисов, че с един такъв вот на доверие той поема цялата отговорност за това, което е направил от началото на мандата досега, защото не прави никакви промени, както и за това, което ще се прави оттук нататък.

В този смисъл има две теми, които са най-остри. Едната е социално-икономическата ситуация в България – четири пъти се обявява, че кризата приключи, тупат се в гърдите с кредитни рейтинги на различни агенции, но реалността е мрачна. Първо – икономиката стагнира. Безработицата е нараснала два пъти за две години. Заедно с обезкуражените безработните са 18%, ние сме се върнали на нивата от 2004 година. Това не може да не безпокои едно мислещо и отговорно правителство. Сивата икономика, която трябваше да бъде ограничена уж, вече е над 40%. Вътрешният пазар стагнира, доходите на хората реално спадат. Правителството казва, че първото увеличаване на доходите ще бъде 2013 година, въпреки всички свои обещания.

Другата тема е свързана с работата на МВР и изобщо сектор “Сигурност”. Там полицейщината, нарушаването и заобикалянето на закона, използването на МВР за политически цели от това правителство е видимо. Имаме няколко убийствени за България доклади. Европол, Европейската асоциация на съдиите, сега очакваме и ЕК. Още повече, къде са присъдите, осъдителните присъди, за които се канеха, по организираната престъпност, корупцията и заведените дела? Балони много, ефект и резултати малко.

Да разбирам ли, че чакате и вашата присъда?

Нека говорим сериозно, по действително сериозните проблеми.

Добре, г-н Станишев, но всичко дотук е в сферата на общите приказки. Какво ще направите вие като опозиция? Ще организирате ли още протести, водите ли преговори за евентуална обща кандидатура за президент, за да има общ фронт срещу това правителство?

Един вот на недоверие, а защо не два преди ваканцията – един през юни, един през юли месец, ги виждам като съвсем реални практически действия от страна на опозицията. Стига да има воля в другите партии, които се заявяват като опозиционни, разбира се. Освен това аз призовах нашите членове и симпатизанти да се включват във всички организирани протести, независимо какви са те. Ние освен това сме единствената партия, която прави политически протести. Трябва да се създаде среда на нетърпимост към това, което се случва. И това го казвам не като лидер на БСП, а като гражданин. Убеден съм, че това правителство води страната в задънена улица, нямат идея дори накъде я водят. Всичко е моментен пиар, който трябва да запуши една или друга дупка. Протестират кинодейците, премиерът подписва с тях споразумение от седем точки – не са изпълнени, подписва се с лекарите – после се къса споразумението, защото не се изпълнява.

Стремежът на ГЕРБ ще бъде до изборите нищо да не се прави, това означава, че ще станат две години и половина без никакви реформи. Второ – всеки скандал ще бъде решаван с медийни хватки, за да се осигури тишина и спокойствие. Ще се използват всякакви хватки за отвличане на вниманието – ето, пример за това е пактът за стабилност на Дянков. Целта е хем да се вържат ръцете на следващото правителство, хем да се създаде илюзията, че ГЕРБ могат и да обединяват. Видите ли подкрепени са от “Атака” до ДПС, т.е. искат да се покажат като национално отговорни. Цели се създаването на тишина и спокойствие – едно такова бълбукащо блато, хванали сме се за зеленото, на което разчитат да се избута до изборите. Но какво следва после – никаква перспектива за страната.

Иначе за единна кандидатура опозиционна не можем да говорим. Имаме сериозни различния. Но когато става дума за втори тур на президентските избори, за мен е нормално всички, които не споделят политиката на ГЕРБ, да гласуват еднопосочно за кандидата, който е срещу ГЕРБ. Аз казвам какво бих направил лично – бих гласувал за всеки, който е срещу ГЕРБ.

Ако това е Волен Сидеров?

Не ми изглежда сериозно. Дори не го разглеждам като сценарий.

А какво смятате за сценария, че разривът между ГЕРБ и "Атака" е мним?

Всичко е възможно. Ние виждаме, че съзнателно от страна на г-н Сидеров и “Атака” се търси изостряне на религиозното и етническо напрежение. Това винаги е било тяхна кауза. И винаги преди избори те се опитват това да го изострят с провокации. Вижте последователно – Батак, това, което се случи пред джамията в София. Те съзнателно търсят конфликт, за да предизвикат българските мюсюлмани. Много други от характерните белези на “Атака” се обезсмислиха, остана им единствено антитурската кауза и те трябва да я възродят. Дали има сценарий или не, аз не знам. Но за мен е ясно, че толкова категоричната подкрепа от страна на Сидеров и "Атака" за ГЕРБ не е дадена току така.

Искате ли да управлявате пак?

БСП никога не е бягала от отговорност.

Искате ли вие лично да управлявате пак?

Мисля, че вече имам достатъчно опит и поуки, а имам и достатъчно качества да управлявам. Да, искам.

А не се ли притеснявате, че и президентът Първанов е натрупал достатъчно опит и ако се върне в БСП, ще иска да управлява и той?

Аз не знам какво ще е решението на президента след приключването на мандата му. Бих се радвал, ако се върне в БСП – това би било закономерно и естествено. В крайна сметка най-важното е какво ще се случи с държавата. Най-голямото ми притеснение е какво ще бъде наследството на правителството за следващото управление. Какво наследството ще остави ГЕРБ, ако управлява още две години? Всичко, което е градено през годините, то се срива. Ние се връщаме много години назад. Връщаме се в 1990-те години. И хората ще искат от следващото правителство, което и да е то, да възстановят нещата, все едно ГЕРБ не се е случвал.

Заговорихте за следващо правителство – според всички социологически проучвания двете първи политически сили към този момент са ГЕРБ и БСП. При едни следващи избори, предсрочни или редовни, каква е опцията да има коалиция между вас?

БСП ще се бори за мнозинство в следващия парламент. Ние - в това число и аз лично - имаме немалко управленски опит от предишния коалиционен кабинет. Тогава за първи път в България се правеше управляваща коалиция. Искам много точно да кажа – ако се налага да се направи коалиция, ние ще настояваме да има много ясни политически правила – какво ще прави това правителство. Но към момента не виждам основа за коалиция с ГЕРБ. Преди предишните избори се пусна такава партенка, че водим разговори с ГЕРБ.

Какво разбирате под ясни политически правила?

Програма, разбира се. Какво се прави, какво ще правим с държавата. Аз ви казвам – моето притеснение е, че наследството на това правителство ще е много тежко. Можете ли да ми кажете какъв е фискалният резерв? Аз не мога да разбера колко е. Какво е реалното състояние на икономиката? Такава непрозрачност не е имало никога. И второ – трябват много ясни правила за функциониране на една коалиция. Но пак казвам – към момента не виждам с ГЕРБ какво можем да се разбираме.

Не ви питам дали водите преговори, питам ви дали, ако се наложи, ще се мисли по тази тема?

За мен е важно каква политика ще отстоява следващото правителство. БСП трябва да реализира максимално силна позиция. Най-добре е пълно мнозинство. Второ – при достатъчно доверие и разбиране от други партии, не бих се притеснил да направим и правителство на малцинството, защото вече стана ясно, че при достатъчна воля може да има. Естествено, БСП може да бъде и опозиция, ако хората преценят, че не сме за никъде и не им даваме достатъчно алтернатива, тогава всеки носи отговорност. В това число и гласуващите.

Имате ли фаворит за президент?

За мен фаворитът би трябвало да бъде този, който има най-много шансове за победа. Тоест такъв, който и да мотивира нашите избиратели, и да получи вот от хора, които не гласуват за БСП, на втория тур. Не е лесна нашата задача, защото ако няма мотивация на хората от левицата, няма бъдем ние на втори тур. Ако бъде твърде тяснопартиен кандидатът, няма как на втори тур да обеди хора с различни възгледи.

Ще чакате ли ГЕРБ да обяви кандидатурата си, или ще изпреварите Борисов?

Не, няма да чакаме. В крайна сметка сме поели ангажимент за юли.

А целта ви за местните избори каква е?

Не сме формулирали град по град нещата, но няма такъв, от който да сме се отказали. Защото изборите са нещо непредсказуемо. Има маса примери за това. Ние ще бъдем алтернативата на ГЕРБ, защото няма друга партия, която да може да реализира алтернатива на това управление.

Ако ГЕРБ все пак спечели президентските и местните избор, вие този път като лидер на БСП ще понесете ли отговорност? Ще си подадете ли оставката?

Аз от моята отговорност никога не съм бягал. Казвал съм не веднъж и съм искрен в това, че в личен план за мен би било много по-лесно да си подам оставката след парламентарните избори. Щеше да ми е по-лесен животът. Имам какво да правя, имам капацитет, но така разбирам моята отговорност. Сега за мен най-важното е да постигнем най-добрите възможни изборни резултати. Аз за след това никога не мисля. За предишните избори 2009 г. аз вярвах, че ГЕРБ не са подготвени да управляват, нямат идеи, затова водих много ясна кампания срещу тях. Това беше моето убеждение. Имаше хора от БСП, които си правиха уговорки или разговори.

Тоест, хора от БСП се договориха с ГЕРБ, а после искаха ли ви оставката? Така ли да ви разбирам?

По моя информация имаше такива, да. Защото БСП можеше да се снишава преди изборите, да направим една тиха кампания, колкото вземем – вземем и да не настройваме нещата срещу себе си. Но аз не бях съгласен с това. Имам информация, че и сега действат такива сили. Има хора, които повече мислят какво ще се случи след изборите в БСП, а не на самите избори. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

58 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. БРАВО!!
  #58
 2. БКП/БСП
  #57
 3. отвратен
  #56
 4. po powod na sywetskoto
  #55
 5. Спартак
  #54
 6. поп Грую
  #53
 7. поп Грую
  #52
 8. поп Грую
  #51
 9. КОМЕНТАТОР
  #50
 10. еи
  #49

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.