Акция #ПейWithMe набира дарения за оставката на Вежди Рашидов

Министърът на културата продал свои депозити за 2.5 млн. лв. в КТБ, според Владислав Горанов сделката е законна

Акция #ПейWithMe набира дарения за оставката на Вежди Рашидов

В социалната мрежа Фейсбук се организира протестна акция #ПейWithMe срещу министъра на културата Вежди Рашидов с искане да напусне поста. Гражданите са призовани да дарят пари на министъра, за да си ходи.

"Уважаеми данъкоплатци, нека дарим 100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята. Всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра. Очакваме най-вече артистите, художниците и музикантите да се присъединят към благотворителната акция #ПейWithMe."

Събирането на недоволните от политиката на министъра е насрочено за 18 ч. в четвъртък пред Министерството на културата.

Акцията #ПейWithMe е реплика към скандалното изявление на министър Рашидов във вторник пред бТВ, когато нападна уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров, обвинявайки го, че омаловажава постиженията на българската държава за широко рекламираната изложба на тракийски съкровища в Лувъра. "Ще му дадем 100 лева, за да се успокои и да не пее, ако може", каза Рашидов.

Голямото "провинение" на хориста се състои в това, че в навечерието на откриването на изложбата в Лувъра се оплака във Фейсбук, че държавата дава на хористите от "Йоан Кукузел" само 35 евро за дневни и не им плаща никакъв хонорар за концерта в катедралата "Нотр дам". Той обяви, че след пътуването напуска състава, а малко по-късно беше съобщено, че е уволнен. "Един хорист за 50 лв. хонорар ли е? Това ли е цената на българския творец", попита по този повод Рашидов, който в предишните дни обясни, че е нормално министерството да покани журналисти, които да отразяват изложбата, и да им плати командировъчните.

Министър Рашидов дори заключи, че е въпрос на патриотизъм да пееш без хонорар.

Позицията му изглежда още по-скандална на фона на разкрития, че е спасил авоарите си в Корпоративна търговска банка (КТБ) чрез две цесии – съответно за 661 122.53 лева и за 991 000 евро. Документи за това бяха публикувани преди ден в блога на журналиста Мирослав Иванов.

Едната цесия е извършена с "Риск инженеринг - Д" ЕООД, чийто управител е Богомил Манчев, а втората - с фирмата "Кимпекс енерджи" АД, която се занимава с разпределение и търговия на електрическа енергия.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира в сряда, че сделката на Рашидов е законна, но ако се прецени, че го поставя в привилегировано положение спрямо други кредитори, ще бъде атакувана от синдиците на КТБ, която днес беше обявена във фалит.

В края на октомври, когато парламентът окончателно реши да не спасява КТБ, самият Рашидов каза, че се опитва да си върне спестяванията с договор за цесия, тъй като те са доста над гарантирания по закон размер от 196 000 лв. Още тогава експерти обясниха, че това е съвсем законово средство за възстановяване на банкови спестявания, но схемите с договори за цесия ще източат още повече банката.

Схемата е следната: кредитополучателят (в случая двете компании) приемат да изплатят съответен процент от сумата на вложителя (в случая Вежди Рашидов, който е с депозит в банката). След това договорът за цесия се представя пред квесторите на КТБ и купувачът на влога (в случая двете компании на Манчев) погасяват с него заеми или част от тях към банка. Рашидов пък възстановява поне част от парите си, затворени в КТБ, които иначе трябва да си търси след обявяването на банката в несъстоятелност, а има и възможност въобще да не получи.

След избухването на кризата в КТБ и затварянето ѝ на 20 юни м.г. Рашидов съобщи, че е имал там 2 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?