Акушерки настояват за самостоятелни практики

Акушерки настояват за самостоятелни практики

Да им бъдат позволени реално работещи самостоятелни акушерски практики и стартово възнаграждение от 3 минимални заплати. За това настояха от Алианска на българските акушерки по време на дискусионен форум на тема “Акушерката - подценената професия“.

Те искат регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи, както и изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с европейското законодателство.

“Когато говорим за акушерката, всички са свикнали да се говори за нея като за част от екипа. Време е да се променят законовите разпоредби и българската акушерка да заеме своето място редом до жената по време на бременността, раждането и след това“, заяви председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова.

Според нея бременната трябва да има право на избор къде да наблюдава бременността си - при лекар или акушерка, какъвто опит има в други държави.

Според нея акушерката спокойно може да разграничи нормалното и патологията и ако има проблеми да насочи бременната жена към лекар. В същото време точно акушерката е тази, която да информира двойката за нормалното раждане, за срещата с бебето, кърменето и последващите грижи.

Казълова припомни, че до 1990 година проследяването на нормално протичаща бременност у нас се е извършало от акушерка

Според нея трябва да се разреши и въпроса с липсата на домашен патронаж за наскоро родилите жени. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?