След провала на първичното набиране на капитал

Александър Томов пуска втора емисия акции на ЦСКА, но е готов да връща парите от първата

"Работил съм по големия държавен дълг, но такова чудо като тук не съм виждал"

Александър Томов (в средата). Сн. БГНЕС

Главният акционер на ЦСКА Александър Томов обяви, че ще инициира втора кампания за продажба на акции, след като първото публично предлагане завърши с неуспех. В същото време той отбеляза, че клубът е готов да върне парите на участвалите в първата емисия, ако желаят това.

 

Томов каза, че този път продажбата на акции ще е по-добре организирана, като за целта вече са водени разговори с две банки посредници, които да определят фиксирани такси.

 

От 21 март до понеделник, 19 май, бяха продадени 359 206 акции, а за да бъде успешно публичното предлагане, трябваше да бъдат продадени минимум 1 409 210 броя акции за 4 227 630 лева. Общият размер на емисията пък бе 3 000 000 акции. В крайна сметка бяха продадени акции за 1 077 618 лева, като се включиха 5720 души.

"Казвам го пак - опциите пред хората, закупили акции на ЦСКА, са три. Те могат да вземат обратно парите си от банките, дадени за акциите от публичното предлагане, и да дойдат на "Армията", където срещу въпросните пари ще получат същия брой акции на клуба. Цената ще е същата, каквато бе и при публичното предлагане - 3 лв. за акция. Втората възможност е да дарят парите си във фонд за ЦСКА. Третата е да си вземат парите от банката и да си тръгнат", обясни Томов.

 

Той благодари на феновете и обясни, че предлагането е минало под очакванията.

 

"Правихме проучвания, преди да започнем кампанията, и малко над 40 000 души казаха, че ще закупят акции. Няма обаче познаване на материята. Това е причина, и то основна. Гражданите не познават материята. Втората причина е невъзможността на кандидатите да си закупят акции в провинцията. Тя бе блокирана. Във вчерашния ден можехме да запълним акциите, но това щеше да е на ръба на закона. Това бе публично предлагане", каза Томов.

 

Той съобщи, че все още не са изчистени дълговете на ЦСКА.

 

"Още не сме изчистили дълга на ЦСКА докрай. Още има работа. Трудно е. През 90-те години съм работил по големия държавен дълг, но такова чудо като тук не съм виждал. Всеки ден излиза скелет от гардероба. Каша голяма. Дългът е намален почти трикратно", коментира Томов.

 

В същото време той обяви, че целта за следващата година е отборът да спечели титлата и да влезе в групите на Лига Европа.

 

Той съобщи още, че клубът очаква "един или два по-малки спонсора и генерален спонсор".

 

Надявам се, че в следващите месеци ще имаме такъв. ЦСКА заслужава стабилност, каза Томов.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт