Александър Томов съди Станишев за над 1 млн. лева

Политическият и стопански деец и спортен функционер Александър Томов съди бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев за 1.1 млн. лева имуществени и неимуществени вреди заради намеса в отнемането на лиценза на ФК "ЦСКА".

Председателят на партия "Българска социалдемокрация" съобщи в петък, че тази сума е не повече от 60 процента от директно доказаните парични вреди.

Томов твърди, че лидерът на БСП е злоупотребил с властта си като премиер и чрез използването на Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция по приходите се е стигнало до отнемане на лиценза на ЦСКА. Според Томов политическият интерес на Станишев е бил да не допусне явяването на изборите през 2009 г. на втора лява политическа сила.

За първи път в европейската практика един премиер лично се намесва в отнемането на лиценз на независим частен футболен клуб, както пряко, така и със свои съветници, коментира Томов.

След като ЦСКА не получи лиценз през юни 2008 година, червените пропуснаха участие в европейските клубни турнири, а на тяхно място в Шампионската лига се изяви тима на Левски.

В момента срещу Томов тече дело за присвояване на 5 млн. евро от ЦСКА и за ощетяване на "Кремиковци" с 29 млн. лева. Заедно с него на подсъдимата скамейка са шефът на фирма "Финметал" Божко Бонев, бившият изпълнителен директор на футболния клуб Александър Гарибов и членът на управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България