Александър Томов ще съди ексминистър Петър Димитров и обвини Алексей Петров

Александър Томов ще съди ексминистър Петър Димитров и обвини Алексей Петров

Софийският градски съд отложи в четвъртък делото срещу бившия шеф на "Кремиковци" и на ЦСКА Александър Томов. Веднага след това някогашният вицепремиер от началото на прехода обяви, че Алексей Петров е замесен в обвинението срещу него и добави, че ще съди Петър Димитров, министър на икономиката в кабинета "Станишев", за клевета.

Томов каза, че Петър Димитров е заблудил прокуратурата за отговорността на шефовете на металургичния комбинат. Според Томов стремежът на предишното правителство е бил да докаже, че проблемите в дружеството не са негово дело, а са свързани с ръководството на "Кремиковци" до края на 2007г.

Томов каза също, че арестуваният Алексей Петров е замесен в обвинението срещу него, защото има големи икономически интереси в комбината. Според Томов в момента, в който е махнал Петров от "Кремиковци", са започнали атаките срещу него.

Действително при разглеждането на мерките за неотклонение на Алексей Петров и компания стана ясно, че бившият съветник в ДАНС е разполагал с кабинет в комбината. Освен това анонимни свидетели бяха посочили, че свързана с Петров фирма получава по 700 000 лева на месец, за да охранява комбината.

След излизането на Петров от "Кремиковци" разходите за охрана спаднали с 400 000 лева на месец, твърди анонимният свидетел. Тогава някой от адвокатите заподозряха, че именно Александър Томов е анонимният свидетел срещу групата "Октопод" по обвиненията за източването на комбината.

Александър Томов заяви, че когато е махнал охраната, свързана с Алексей Петров от Кремиковци в продължение на седмица е получавал анонимни смъртни заплахи. По думите на Томов той се обърнал към тогавашния вътрешен министър и към правителството, но вместо да получи подкрепа, заплахите се засилили.

Часове след изявлението на Томов, вътрешният министър Цветанов обяви в Пазарджик, че в последните години са подадени повече от седем сигнала за източването на "Кремиковци" и те са били срещу братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците.

По думите на министъра обаче по сигналите не са предприети никакви действия. "Това, което мога да кажа е, че в основата на източването на "Кремиковци", както и в дейността на "Октопода" е Алексей Петров", добави Цветанов.

Преди това Томов обясняваше, че в основата на делото срещу него стоят не само политически, но и страшни икономически интереси. По думите му той и двама потенциални собственици милиардери (Прамод Митал и Константин Жеваго – б.р.) е трябвало да бъдат "разкарани", за да влезе някой друг.

Той допълни, че скоро това ще се изясни, тъй като има доказателства.

Александър Томов каза още, че разполага с факти, които сочат, че главният прокурор и прокуратурата са били умишлено заблуждавани и за състоянието на "Кремиковци", и за обвинението.

На въпрос как се чувства в образа на подсъдим и на защитен свидетел, Томов каза: "като борец срещу мафията, като тази борба продължава и в тази зала".

Въпреки, че бе осветен в медиите като свидетел срещу "Октопод" и в съдебната зала бе заподозрян от адвокатите като такъв, Томов заяви, че все още не е канен за свидетел.

Александър Томов, бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на Управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов и директорът на фирма "Финметал" Божко Бонев са подсъдими за присвояването на около 5 млн. евро от футболен клуб ЦСКА и ощетяването на металургичния комбинат "Кремиковци" с близо 29 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България