Алексей Навални няма да се оттегли от изборите за кмет на Москва

Стотици привърженици, някои с бели рози в ръка, посрещнаха руския опозиционен лидер Алексей Навални на Ярославската гара в Москва, след като вчера той беше освободен заради процедура по обжалване на издадената му присъда затвор, съобщиха световните агенции.

 В четвъртък Навални беше осъден в град Киров на пет години лишаване от свобода за присвояване на средства от държавно предприятие, но още на следващата сутрин прокурорите неочаквано поискаха той да бъде освободен.

Те обявиха, че оставането му зад решетките по време на апелативната процедура ще го лиши от правото му да участва в изборите за кмет на Москва.

Ден преди да бъде осъден, Навални регистрира кандидатурата си за кметските избори на 8 септември.

При завръщането си днес той потвърди, че ще участва в надпреварата.

"Ще участваме в изборите и ще спечелим", заяви 37-годишният опозиционер пред поддръжниците си на гарата.

”Ние сме силно народно движение. Не знаех, че сме толкова силни”, каза той пред множеството, което му отвърна със скандирания: "Ние сме властта".

Навални, който твърди, че мотивите за присъдата му са политически заради откритите му критики към президента Владимир Путин, заяви пред симпатизантите си, че е освободен благодарение на техния натиск.

Опозиционерът беше придружен от съпругата си Юлия и бившия си бизнес партньор Пьотър Офицеров.

Полицейски кордон беше опасал Ярославската жп гара, подсилен от специалните части за борба с тероризма ОМОН, изпратени след анонимно обаждане за бомба на гарата.

Въпреки съобщението, че е необходимо евакуиране на присъстващите заради бомбената заплаха, никой от посрещачите не напусна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?