"Алфа Рисърч": ДПС олицетворява модела "Пеевски" според 67 на сто от хората

Следват ББЦ, БСП и ГЕРБ

Лютви Местан и Делян Пеевски

ДПС олицетворява модела на свързаност на властта с корупция и зависимост от олигархично-корпоративни интереси според 67 на сто от хората, показват данни на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Само 6 процента смятат, че партията се противопоставя на модела, за чийто символ е сочена фигурата на Делян Пеевски.

"България без цензура" за 51% е част от модела, а според 9 процента е сред опонентите му.

БСП е следващата партия, възприемана като част от този модел. Така смятат 45% от запитаните, а на обратното мнение са 18%.

По отношение на ГЕРБ също надделява мнението, че олицетворява модела "Пеевски". 34% от хората споделят тази оценка, докато според 30% ГЕРБ се противопоставя на модела.

Реформаторският блок е посочен като противопоставящ се на модела от 28%, "Зелените" - от 19 на сто. Реформаторите са част от явлението според 19 на сто, а "Зелените" - според 13%.

"Движение 21" също е възприемано повече като опонент на модела "Пеевски".

Колебанията в преценката са най-ниски при ДПС – около 26% казват, че не могат да преценят. Най-голям процент отговори "Не знам, не мога да преценя" са дадени по отношение на "Зелените" (близо 70%), "Движение 21" и РЗС (над 60%), "Протестна мрежа" и Реформаторския блок (близо 60%).

Изследването на "Алфа Рисърч" е по поръчка на Дневник.bg.

Споделяне

Още от Избори 2014