Алфа рисърч: Над 70 на сто от българите определят като проблем изсичането на горите

Снимка: БГНЕС

Унищожаването на горите и застрояването в планините се припознават от българските граждани като ключови проблеми за опазването на природата в България.

Това сочат данните от ново национално проучване на "Алфа Рисърч", резултатите от което бяха представени от международната природозащитна организация WWF в понеделник.

Според проучването 76 на сто от българите определят като сериозен проблем изсичането на горите. Около 65% от отговорилите се обявяват против застрояването на защитени територии и отново 65% биха подкрепили забрана за ново строителство там, включително на туристическа и спортна инфраструктура.

"Изсичането на гората и строителството в защитени територии са устойчиво сериозен и ключов проблем за гражданите през годините от 2009 г. насам, в които следим обществените им нагласи, свързани с природата. Когато утихва общественият дебат по темата, утихва и тази обществена чувствителност", сравни данните през годините Станислав Стоянов от социологическата агенция. По думите му изсичането на гората остава и най-забележимият проблем за обикновения човек.

В същото време обаче преобладаващо мнозинство от гражданите не противопоставят развитието на бизнеса и опазването на природата. 70 на сто смятат, че няма конфликт между природа и икономика, и приемат по-скоро опазената природа като източник на добро развитие на бизнеса, показват данните от 2014 г.

От WWF припомнят, че на въпроса "Смятат ли българите, че опазването на природата пречи на икономическото развитие?" 31% са отговорили "напротив, помага", а 39% са отговорили, че по-скоро не пречи – т.е., общо 70% смятат, че природозащитата не е пречка за икономическия просперитет.

"Това подкрепя и нашето виждане, че противопоставянето на икономика и опазване на природата е неправилно и че опазената природа може да е източник за добро развитие в бъдеще", коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF - България.

"Окуражаващо е да се види до каква степен обществото е чувствително на тема опазване на природата, хората я ценят като национално богатство", коментира новите данни Кавръкова.

Отразяването на медиите показва, че дебатът за строителството в защитени територии е видим повече като конфликт между две страни. "Нашите проучвания през годините обаче показват, че общественото мнение не е така полюсно разделено", коментира Стоянов. "Хората по-скоро възприемат икономиката и екологията като нещо, което може да върви ръка за ръка."

По думите му има ръст в очакванията на гражданите към държавните институции при решаване на проблеми, свързани със защитата на околната среда, и това вероятно се дължи на възобновения дебат за изграждане на втори кабинков лифт над Банско и тази година. "В този спор вече започна да се говори за нуждата от спазването на закона и оттам гражданите развиха чувствителност, че и държавните институции трябва да вземат отношение", коментира Стоянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България