mediapool.bg Ти си това, което четеш

Алманах разкрива чувствителните зони на българското черноморско крайбрежие

15:14 | 14 юни 2017 | 1 коментар

За пръв път от 40  години насам алманах описва екологичното състояние на българското крайбрежие от Дуранкулак до Резово. Изданието с научни текстове, снимки, карти и пълно описание на  геологията, флората и фауната на Черно море, хабитатите и местата с археологически находки бе представено във вторник вечерта от компанията "Тотал Е&П България", която проучва дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух" за наличие на природен газ и петрол.

Картографията на чувствителността и анализът на българската черноморска крайбрежна зона са разработени съвместно с Института по океанология към Българската академия на науките.

Идеята за изданието идва в хода на осигуряването на безопасността и опазването на околната среда при проучванията. Така била създадена картата на крайбрежието, а после било решено тя да се доразвие в специално издание, обясни Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България".

Екземпляри на Алманаха ще бъдат дарени на училища, университети, библиотеки, правителствени институции и неправителствени организации.

Компанията посочва, че изданието е израз на ангажимента на нейните акционери – френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" да подкрепят проекти за повишаване на информираността за околната среда. Само тази година "Тотал" дари 150 000 евро на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски“ и на СУ "Св. Климент Охридски“ за подобряване на академичната им среда.

Още от Общество