Алманах разкрива чувствителните зони на българското черноморско крайбрежие

Алманах разкрива чувствителните зони на българското черноморско крайбрежие

За пръв път от 40  години насам алманах описва екологичното състояние на българското крайбрежие от Дуранкулак до Резово. Изданието с научни текстове, снимки, карти и пълно описание на  геологията, флората и фауната на Черно море, хабитатите и местата с археологически находки бе представено във вторник вечерта от компанията "Тотал Е&П България", която проучва дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух" за наличие на природен газ и петрол.

Картографията на чувствителността и анализът на българската черноморска крайбрежна зона са разработени съвместно с Института по океанология към Българската академия на науките.

Идеята за изданието идва в хода на осигуряването на безопасността и опазването на околната среда при проучванията. Така била създадена картата на крайбрежието, а после било решено тя да се доразвие в специално издание, обясни Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България".

Екземпляри на Алманаха ще бъдат дарени на училища, университети, библиотеки, правителствени институции и неправителствени организации.

Компанията посочва, че изданието е израз на ангажимента на нейните акционери – френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" да подкрепят проекти за повишаване на информираността за околната среда. Само тази година "Тотал" дари 150 000 евро на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски“ и на СУ "Св. Климент Охридски“ за подобряване на академичната им среда.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?