"Америка за България" е инвестирала у нас 202 млн. долара за 9 години

Фондацията ще продължи да подкрепя проекти за засилване на гражданското общество

Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на "Америка за България"

Най-голямата благотворителна организация у нас - "Америка за България", е инвестирала в България 202 млн. долара за последните девет години. Само през 2017 г. фондацията е вложила в страната 17 млн. долара, като със средствата са финансирани 62 проекта и инициативи. Това стана ясно по време на годишния форум на фондацията, който събра в София над 500 нейни партньори от цялата страна.

Историята на фондацията тръгва от приетия през 1989 г. в САЩ Закон за Източно-европейската демокрация, който може да се оприличи на източноевропейски "План Маршал". Благодарение на него се създават 10 инвестиционни фонда в 17 централно- и източноевропейски държави.

Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ) тръгва с капитал от 55 млн. долара, поясни Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондацията. С възвръщаемост от над 800% БАИФ става най-успешният измежду всички 10 инвестиционни фонда, създадени през 90-те години. От разпродажбата на активите на фонда през 2009 г. се формира капиталът на "Америка за България" в размер на около 400 млн. долара.

Всяка година фондацията дарява около 20 милиона долара от общия си капитал, който се реинвестира, за да не прекъсва дейността на фондацията.

"Няма директна връзка между фондацията и американското правителство, а посланикът на САЩ е само наблюдаващ и няма глас при вземането на решенията от борда на директорите", обясни Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на "Америка за България".

"България има по-голям късмет от много други държави, защото на Балканите има много малко организации като нашата. Подобни фондове има в Полша, Унгария, Румъния, Албания, Словакия, но те не правят същото и нямат такъв голям обем на финансиране", посочи Шилър.

И занапред фондацията ще продължава да се фокусира върху шестте си приоритета – гражданско общество и демократични институции, образование, изкуства и култура, културно наследство и туризъм, развитие на частния сектор и социална сфера, подчерта Шилър.

Тя уточни, че фондацията ще полага все повече усилия за осигуряване на устойчивост на подкрепата за неправителствения сектор чрез насърчаване на финансирането от различни донори и партньори. Целта е НПО у нас да опознаят повече възможности за финансиране. "Това е труден и дълъг процес. Ще стартираме пилотни проекти на регионални фондове, т. нар. community funds, в Разград, Враца и Габрово", каза Десислава Тальокова.

Най-големият акцент на фондацията е образованието, като в него са инвестирани над 100 млн. долара. "Америка за България" е особено доволна от проектите си за училища на бъдещето, от създадената Академия за лидери в образованието, от детския научен център "Музейко", от Тръста за социална алтернатива, от проекта за Епископската базилика в Пловдив, от реновирането на детската клиника на "Пирогов", от подкрепата на Български донорски форум, от работата на 26 неправителствени организации за прозрачност и реформа на съдебната система и др.

И през 2018 г. "Америка за България" ще продължи да подкрепя гражданското общество. "И занапред много внимателно ще следим медиите, проблемите със собствеността им и това, че са контролирани от една група", посочи Нанси Шилър. "Затова ние ще продължим нашето сътрудничество с прозрачните медии, за да разширим тяхната аудитория", добави тя.

Освен подкрепата на независимите медии фондацията ще продължи да поддържа акцента си върху съдебната реформа и борбата с корупцията. Ще продължи подкрепата за създадения "Антикорупционен фонд". Ще се подпомага също гражданското участие и традиционната филантропия.

"Няма да се откажем от нито едно от нещата, които сме подкрепяли в сферата на гражданското общество досега", посочи Шилър.

"Устойчивостта на гражданското общество е ключова за демокрацията. Продължавайте да вярвате в България и нейния потенциал", заяви по време на форума посланикът на САЩ Ерик Рубин.

Споделяне

Още по темата

Още от България