"Америка за България" ще продължи да инвестира по 20 млн. долара годишно

"Време е да говорим високо и гордо", заяви президентът на фондацията пред първия форум на общността й

Над 600 партньори на Фондация "Америка за България" от над 75 български градове и села се събраха на първата по рода си среща на общността. "Времената се променят, ние също трябва да се променяме. Вече няма да сме толкова тихи. Време е да говорим високо и гордо. Това е началото на усилията ни да изградим наша общност, да сглобим парченцата на пъзeла за една по-добра България", заяви в словото си президентът на фондацията Нанси Шилър.

Тя изтъкна, че фондацията е независима, неправителствена и политически необвързана.

"Америка за България" потвърди дългосрочния си ангажимент към страната ни и ще продължи да инвестира по около 20 млн. долара годишно у нас.

Над 186 милиона долара е инвестирала фондацията за развитие на българския потенциал от 2009 г. досега. По този начин "Америка за България" е най-голямата благотворителна организация у нас, която подкрепя развитието на различни каузи.

Изградената през осемте години от основаването на фондацията мрежа от организации и личности тепърва осъзнава ролята си на общност, която ще има активна роля в утвърждаването на ценностите и постиженията си, както и във взаимното подпомагане на усилията на всеки от настоящите членове, а също при приобщаването на нови.

Срещата, която се провежда във вторник и през цялото време се излъчва на живо във Фейсбук страницата на фондацията, бе открита от посланика на САЩ у нас Ерик Рубин. Той, както и Нанси Шилър, припомниха как започна всичко. През 1991 г., само две години след падането на Берлинската стена, администрацията на президента Джордж Буш-старши прокарва Закона за подкрепа на източноевропейските демокрации. С отпуснатите за България 55 милиона долара се основава Българо-американският инвестиционен фонд, който инвестира у нас, подпомагайки с мениджърски опит и финансиране прохождащото българско предприемачество.

България е една от 17-те държави, в която се инвестират пари на американски данъкоплатци с цел развитие на пазарната икономика и подпомагане на икономическия растеж. Българският фонд обаче се оказва най-успешен и чрез добри бизнес практики съумява да превърне тези 55 милиона долара в над 400 милиона. Макар че тези средства е можело да бъдат върнати обратно на американското правителство, решението е те да останат в България и именно с тях през 2009 г. е създадена фондацията "Америка за България".

Фондацията не е част от американското правителство и се управлява от независим борд на директорите, посочи посланик Рубин.

Той допълни, че вече почти една година е в България и е изключително оптимистично настроен: "Има наистина големи предизвикателства пред България - криза с мигрантите, изтичане на мозъци, войната в Близкия Изток, конфликтът между Русия и Украйна, притесненията за бъдещето на ЕС, но аз съм оптимист относно европейския проект, който САЩ винаги са подкрепяли."

Българите за мен са направили правилния избор с това, че се свързват с Европа и трансатлантическия алианс, отбеляза той.

"Ние ще помагаме на "Америка за България" и българите да постигнат своите цели и стремежи", заяви още Ерик Рубин.

Президентът на фондацията Нанси Шилър също припомни, че дейността на Българо-американския инвестиционен фонд генерира 400 милиона долара печалба, което е най-успешният резултат от чуждестранните инвестиции на американското правителство в региона. След като се основава през 2009 г., Фондация "Амарика за България" е инвестирала 186 милиона долара в България, като всяка година влага около 20 милиона долара.

Предложения за проекти се приемат целогодишно в шестте сфери, в които се фокусира организацията – образование; изкуство и култура; гражданско общество и демократични институции; културно наследство и туризъм; земеделие и частно предприемасчество; социална сфера.

През изтеклите осем години фондация "Америка за България" е направила дарения за 710 инициативи.

Сред над 350-те партньорски организации, подкрепени от фондацията, има неправителствени организации, национални и местни институции, обществени и частни медии, социални и бизнес предприемачи, училища и университети, библиотеки, читалища, театри, опери и балети, симфонични оркестри, музеи и галерии.

Сред големите проекти на фондацията е детският музеен комплекс "Музейко", реставрирането на голямата базилика в Пловдив с уникални мозайки от 4-6 век, финансирането на българските олимпийски отбори по природни науки, оборудване на училища в провинцията и пр.

По време на първия форум на общността партньори на "Америка за България" разказаха за своята дейност.

Промените в президентската администрация в САЩ не оказват влияние на нашата работа, тъй като сме неправителствена организация, посочи Нанси Шилър в отговор на журналистически въпрос.

На форума беше представена новата визуална идентичност на "Америка за България" – лого, мото, уебсайт us4bg.org и мобилните му версии, както и профилите на организацията в социалните мрежи.

"Новата ни визуална идентичност отразява уникалното партньорство между нашите две страни – именно това е целта и на новото ни мото "Американският оптимизъм среща българския потенциал", каза Нанси Шилър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?