Американската противоракетна система в Румъния вече е активирана

Кремъл заплаши с ответни мерки, НАТО обяви, че ще развива още системата

Американската противоракетна система край румънското селище Девеселу бе официално активирана в четвъртък в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на американски и румънски лидери, съобщи Франс прес.

Противоракетната система е на стойност 800 милиона долара и бе построена от Съединените щати, отбелязва агенция ДПА. Системата ще бъде обслужвана от 200 американски военни.

Противоракетната система в румънската военна база Девеселу е пример за екипна работа на трансатлантическо ниво, посочи Столтенберг, цитиран от агенция Аджерпрес.

Генералният секретар на НАТО благодари на правителството на Румъния и въоръжените сили на САЩ за отдадеността и професионализма, и посочи, че противоракетната система представлява значително увеличаване на капацитета за защита на европейските съюзници срещу балистични ракети от извън евроатлантическата зона.

Столтенберг повтори факта, че "тази система в Румъния, както и тази в Полша, не са насочени срещу Русия".

Румъния и САЩ сключиха споразумение за разполагане на система за отбрана от балистични ракети на територията на Румъния на 13 септември 2011 г. Изграждането на противоракетния щит започна в края на октомври 2013 г.

На церемонията за откриването на системата за противоракетна отбрана "Иджис ъшор" ("Aegis Ashore") присъстваха и румънският премиер Дачиан Чолош, министърът на отбраната Михня Моток, външният министър Лазар Команеску и посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем.

"САЩ и Румъния създават история, като предоставят тази система на НАТО“, заяви командващият на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка Марк Фъргюсън.

Русия ще предприеме ответни мерки

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, каза, че Русия ще предприеме защитни мерки срещу системите за противоракетна отбрана на САЩ в Европа.

Коментирайки разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в Европа, Песков каза, че ще бъдат предприети мерки за гарантиране на сигурността на Русия, без да конкретизира.

"От самото начало на тази история казахме, че по мнение на нашите експерти, разполагането на такива системи представлява заплаха за Русия", каза той.

Песков припомни, че руският президент Владимир Путин нееднократно си е задавал въпроса срещу кого работят те.

"Отначало се обясняваше, че те се разполагат заради заплахата от евентуално нападение с ракети от Иран. Всички помним тези изявления, които се правеха на различни срещи на върха на НАТО, във Вашингтон и в европейските столици. Сега знаем, че ситуацията с Иран се промени кардинално. Но въпросът, който неведнъж си е задавала Москва, в това число и президентът Путин, не престава да бъде актуален", каза прессекретарят на руския лидер.

НАТО ще продължава да развива ПРО

След разполагането на американски системи за противоракетна отбрана "Иджис" в Румъния и Полша НАТО ще развива и занапред отбранителните си възможности, включително в сферата на ПРО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в статия, поместена в полското издание "Газета виборча".

"Ще укрепваме и занапред нашата система за отбрана, за да могат членките на алианса да се чувстват свободни от всякакви заплахи, включително балистични", казва той.

"Шейсет и седемте години, откакто съществува НАТО, доказаха, че никога не може да сме сигурни с какво ще се сблъскаме в бъдеще. Разбрахме колко е важно да сме готови да браним нашите държави от всички възможни заплахи. Откриването на базата в Девеселу и започналият строеж в Реджиково са поредните важни стъпки в този процес", отбелязва генералният секретар на Северноатлантическия съюз.

Според Столтенберг базите за ПРО в Полша и Румъния "значително ще разширят отбранителните възможности" на НАТО.

"Други страни от алианса също ще изиграят ролята си: Испания ще предостави бази за кораби с "Иджис", Германия - център за управление, на територията на Турция ще се изгради радар за ранно предупреждение, Дания и Холандия ще монтират на свои кораби нови радари", добавя той.

"Важно е, че създаваният от нас механизъм има отбранителен характер. Нашите ракети за унищожаване на вражески снаряди не съдържат взривни вещества, а само свалят целите си във въздушното ни пространство. Не бихме могли да ги използваме за нападение, дори да пожелаем", посочи генералният секретар на НАТО, цитиран от БТА.

"Системата ни изобщо не заплашва и руския ядрен арсенал - уверява той. - Географията и физиката не ни дават възможност да сваляме руски междуконтинентални балистични ракети, защото нашите щитове за ПРО са твърде малобройни и разположени било твърде далеч на юг, било твърде близо до границите на Русия."

НАТО ще продължи диалога с Руската федерация. "В момент, когато има напрежение в отношенията между нас, е крайно важно каналите за комуникация да остават отворени", подчертава Йенс Столтенберг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?