Американски промоутър е арестуван за измама с несъстоял се концерт в България

Робин ди Маджо може да получи до 20 години затвор

Робин ди Маджо

Американският промоутър Робин ди Маджо е бил арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за деца сираци, който е трябвало да се проведе в България. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата.

На Робин ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъдат повдигнати обвинения във финансова измама.

Той е получил 750 000 долара, след като се е съгласил да помогне на фондация "Мир за теб, мир за мен" да организира благотворителен концерт в България. Вместо да преведе парите на музиканти, той ги изхарчил за лични нужди и за да купи къща на бившата си съпруга.

Ако бъде признат за виновен, Ди Маджо може да бъде осъден на до 20 години затвор. В кариерата си на барабанист той е участвал в записването на албуми на Пол Саймън и Даяна Рос, отбелязва АП. 

През лятото на 2016 г. от фондация "Мир за теб, мир за мен" обявиха, че планират на 1 октомври на националния стадион "Васил Левски" да се проведе 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертви на войни и агресия. Съобщено беше, че участие са потвърдили и дори вече имало подписани договори със световните звезди Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк, Бруно Марс, както и актьорите музиканти Джони Деп и Антонио Бандерас. Това каза тогава Живко Ботев, председател и основател на фондацията. Плановете бяха концертът да бъде излъчван в над 50 държави на петте континента.

За патрон на събитието в София беше поканена тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тъй като датата на концерта беше около датата, на която се очакваше общото събрание на ООН да вземе решение кой да оглави организацията, имаше съмнения, че проявата се прави с цел да бъде подпомогната кандидатурата на Бокова. От фондацията обаче категорично отрекоха тези твърдения.

През септември 2016-та организаторите съобщиха, че са били излъгани от промоутъра Робин ди Маджо и обещаните артисти няма да пеят у нас.

"Платих над 1 млн. долара за привличане на артистите, но нямам отговор”, заяви тогава Красимир Дачев, председател на Обществения съвет на фондацията „Мир за теб, мир за мен”.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?