Американски тв оператор е заразен с вируса на ебола в Либерия

Служител на Червения кръст доставя хранителни продукти в апартамента, в който пребивава заразеният с ебола либериец в Далас.

Американски телевизионен оператор на свободна практика, който работи за телевизия Ен Би Си в Либерия, се е заразил с вируса на ебола и ще бъде откаран в САЩ за лечение, съобщи американската телевизия, цитирана от Ройтерс. Операторът бил нает по-рано тази седмица да работи с главния редактор по медицински въпроси и кореспондент на Ен Би Си доктор Нанси Снайдърман.

Смята се, че това е първият случай, в който американски журналист е диагностициран със смъртоносното заболяване откакто избухна сегашната епидемия в Западна Африка, отбелязва Ройтерс.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама се обади на кмета на Далас Майк Ролингс и обсъди с него действията на местните, щатски и федерални власти в отговор на открития случай на заразяване с вируса ебола и гарантирането на всички необходими ресурси да се избегне разпространяване на болестта, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Президентът се обади, за да се увери, че кметът получава всички необходими ресурси от федералното правителство, включително Центровете за контрол и превенция на заболяванията, за безопасното лечение на пациента и контрол на случая, за да се избегне разпространяване на болестта", заяви говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

"Президентът обеща, че федералните агенции ще останат в тясна координация и отново изрази доверието си в лекарите на САЩ и националната структура на здравеопазването за безопасно и ефикасно справяне с този случай", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?