Американските конгресмени гласуваха единодушно резолюция в подкрепа на инициативата "Три морета"

Американските конгресмени гласуваха единодушно резолюция в подкрепа на инициативата "Три морета"

Американските конгресмени приеха резолюция, с която подкрепиха усилията на инициативата "Три морета" за развитието на енергийната независимост в Централна и Източна Европа. Снощи резолюцията бе подкрепена с двупартийно мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

В текста се казва, че "Три морета" ще спомогне за инфраструктурната свързаност, икономическия растеж, устойчивостта и енергийната безопасност в този стратегически регион, като така ще засили националната сигурност на САЩ и на европейските държави.

Резолюцията посочва, че в резултат на наложеното от Съветския съюз комунистическо управление, регионът на Централна и Източна Европа е останал със значителни дефицити в инфраструктурата, особено по отношение на енергийната свързаност и транспортните връзки север-юг.

Липсата на инфраструктура прави тези страни силно зависими от Русия за енергийни и допълнителни икономически нужди. "Русия се стреми да подкопае демократичните институции и свободи в Европа чрез хибридни средства, включително използването на енергетиката като средство за оказване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа", посочва документът.

Камарата на представителите осъжда "всякакви усилия на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа".

Според американските конгресмени "руски проекти за газопроводи като "Северен поток-2" и "Турски поток" имат политически характер и застрашават европейската енергийна сигурност".

Диверсификацията на енергийните източници и маршрути, включително развитието на възобновяеми енергийни източници и технологии, е от критично значение за укрепване на енергийната сигурност, се казва в документа.

Той отбелязва, че страните членки на "Три морета" са поставили за свои приоритети ключови енергийни проекти като терминала за втечнен газ в Крък, Хърватия, газовия интерконетктор, свързващ Полша и Литва, както и газовия интерконектор България – Румъния-Унгария -Австрия и други трансгранични връзки.

Резолюцията отбелязва и проектите за ключова дигитална инфраструктура и транспортни проекти, които ще спомогнат модернизацията на региона и икономиката.

Камарата на представителите окуражава страните от инициативата за съвместни действия и съвместно финансиране, които да засилят енергийните инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа.

Резолюциите на Камарата на представителите и Сената, които се приемат поотделно, са с препоръчителен характер, но солидната двупартийната подкрепа за инициативата в този момент е важна с оглед прехода на властта в САЩ и финалните приготовления на стараната да инвестира 300 млн. долара в "Три морета" следващия месец.

Инициативата "Три морета" обхваща територията между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В нея участват 12 страни от ЕС: Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония.

Както е известно, България ще бъде домакин на следващата среща на върха на инициативата.

Посолството на САЩ в България съобщи на Фейсбук страницата си за гласуването на резолюцията:

"Щастливи сме да подкрепим тази инициатива за обединена и по-просперираща Европа и с нетърпение очакваме да работим с България, за да направим инициативата още по-силна, докато страната се подготвя да бъде домакин на следващата среща на върха на регионалната Инициатива "Три морета" през 2021 г."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?