Американският конгрес може да отмени поправката Джаксън-Веник за Русия

Американският търговски представител Робърт Зелик вчера призова Конгреса на САЩ да отмени поправката Джаксън-Веник, която налага дискриминационни ограничения на търговията с Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред една от комисиите на Конгреса Зелик каза, че да се остави в сила поправката Джаксън-Веник ще означава да се даде на Русия сигнал, че от американска гледна точка студената война не е завършила.

В същото изявление обаче Робърт Зелик заплаши индиректно Русия с нови санкции, като каза: "За съжаление, по отношение на птичето месо и други месни продукти Русия дава негативни сигнали за сериозността на намеренията си за влизане в СТО /Световна търговска организация/.

Ако тя продължи по този път, има опасност да се лиши от предимствата на членството в СТО и дори от сегашното ниво на достъп на нейните стоки до пазара". САЩ смятат, че като въвежда квоти за вноса на говеждо, свинско и птиче месо, Русия нарушава правилата на СТО.

Особено раздразнение във Вашингтон предизвикват ограниченията за доставка на пилешко месо в Русия, съпроводени с изисквания за ветеринарно-санитарен контрол.

Неведнъж представители на администрацията на САЩ посочваха, че през миналата година именно т. н. "пилешка война" е попречила на отмяната на поправката Джаксън-Веник.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: