Американците се произнасят и по редица регионални инициативи

Американците се произнасят и по редица регионални инициативи

На днешните междинни избори американците гласуват не само за кандидати за федерални, щатски и местни постове, но ще се произнесат пряко и по редица инициативи. Ключовите от тях са на щатско равнище и се отнасят за имиграцията, околната среда, правото на глас на бивши затворници, разширяване на обхвата на здравните услуги, данъците и разбира се, марихуаната, пише във вторник ДПА.

Много от предложените за гласуване инициативи са резултат от граждански петиции. Има и множество чисто местни инициативи, на окръжно равнище, като ограничаването на мандата на хора на изборна длъжност и технически или процедурни въпроси.

Абортите

Алабама, Западна Вирджиния и Орегон са сред щатите, където гласоподавателите ще изкажат мнението си за абортите. Инициативите предвиждат да се ограничи достъпността на аборта, включително чрез прекратяване на държавното финансиране, или да се подготви почвата за пълно премахване на достъпа.

Защитниците на позицията, че всеки трябва да може сам да избира, водиха кампания против мерките.

Въпросът за абортите винаги е пораждал разногласия в САЩ, но допитания показват, че спорещите страните са по-активни тази година, след като правата на жените се превърнаха в дискутирана тема от национален мащаб, а назначаването на консерватора Брет Кавано за съдия във Върховния съд породи още повече опасения за достъпа до аборт.

Убежище

Около 100 000 души в Орегон подкрепиха петиция в изборната бюлетина да се включи и въпрос към гражданите дали да се отмени т. нар. статут на убежище в щата, който през последните 30 години забраняваше използването на местни ресурси за налагането на федералните регулации за имиграцията.

Инициативата бе предложена на фона на кампанията на президента Доналд Тръмп за строг контрол върху незаконно пребиваващите в страната имигранти и стесняване на критериите кой да има право на достъп в страната.

Противници на инициативата казват, че тя ще доведе до расово профилиране.

Право на глас

Възстановяване на правото на глас на бивши затворници във Флорида. Тази мярка може да засегне над 1,4 милиона граждани на Флорида, с изключение на убийците и извършителите на сексуални престъпления.

При сегашния закон бивши затворници, извършили углавно престъпление, трябва да чакат пет години след излежаване на присъдата си, преди да подадат молба за възстановяване на правото им на глас. В щат, където републиканци и демократи са с почти изравнени позиции и изборите са много оспорвани, добавянето на такъв значителен брой избиратели може да доведе до съществени промени.

Инициативата, която би могла да стане действаща конституционна поправка, изисква мнозинство от 60 процента, но допитванията сочат, че може да бъде прокарана.

Марихуана

Мичиган и Северна Дакота гласуват по въпроса за използването на марихуаната за развлечение.

В Мисури ще гласуват по три инициативи, свързани с марихуаната, в това число за данък върху използването ѝ за медицински цели. Юта се надява да узакони марихуаната за медицински нужди.

Предвид променящите се нагласи в страната се очаква поне някои от тези мерки да бъдат прокарани.

Повечето американци като цяло подкрепят декриминализиране или легализиране. В по-консервативните райони на страната обаче има силна съпротива и прекият вот по тези инициативи в Северна Дакота и Мисури може да е оспорван.

Финансови въпроси

В няколко щата ще се гласуват предложения, които целят ограничаване на начините и на броя на законодателите, които могат да налагат данъци. В щатите Орегон и Вашингтон има инициативи за забрана на данъка върху хранителните стоки, докато Флорида иска да се въведе изискване право да повишават данъците да има квалифицирано мнозинство законодатели.

Във Флорида ще се произнесат също за това гражданите, а не хора на изборни длъжности, да имат пълен контрол върху законите за хазарта. Друг въпрос, по който ще се гласува там, е забраната на гонките с кучета.

Арканзас и Мисури ще се допитат до жителите си за евентуално повишаване на минималната заплата. В няколко щата има инициативи държавното здравеопазване да обхване и слоевете на обществото с по-ограничени икономически възможности.

Избирателите в Калифорния ще трябва да решат дали властите да могат да наложат контрол върху наемите (бизнесът с имотите е против мярката), инициатива, която може да постави началото на подобни промени и в други части на страната.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?