Междинните избори: Ключов тест за Тръмп

Американците гласуват на междинните избори, които са ключовият тест за администрацията на президента Доналд Тръмп. 

Te се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Ще бъдат сменени всичките 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания.

В момента републиканците контролират Конгреса с крехко мнозинство в Сената (51-49) и по-комфортно в Камарата на представителите (236-193 с шест вакантни места).

Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49.

Много лидери на общественото мнение призоваха американците да упражнят правото си на вот и се очаква много висока активност. Пред много изборни секции се извиха дълги опашки.

 

Резултатите от вота ще определят следващите най-малко две години на Тръмп в Белия дом и ролята на демократите.

Ако спечели мнозинство поне в едната от двете камари Демократическата партия ще получи значително повече свобода за противодействие на Тръмп. Ако Републиканската партия запази сегашното си мнозинство в двете камари, държавният глава ще може да продължи да разчита на подкрепа в Конгреса за управленската си програма през останалите две години от своя мандат.

Тази кампания ще се запомни и с издигането на рекорден брой жени и хора с различна сексуална и религиозна ориентация.

В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay.

ФБР предупреди, че чужди страни, в частност Русия, продължават да се опитват да повлияят на обществените настроения и американците трябва да внимават с опитите за разпространение на фалшива информация и пропаганда в социалните медии. 

Тръмп остава оптимист, но прогнозите се в полза на демократите

Доналд Тръмп е оптимист, докато допитванията предричат "синя вълна" на междинните избори, пише в. "Ню Йорк пост". Синята вълна ще връхлети с пълна сила на днешните избори според агенциите за социологически проучвания.

Предварителните прогнози показват, че демократите ще спечелят безпроблемно 23-те места, които са им нужни, за да получат контрол в Камарата на представителите в Конгреса.

Оптимистично настроеният Тръмп обаче прогнозира победа в Сената (където, пак според сондажите, републиканците имат добри изгледи да запазят или увеличат мнозинството си), а дори и в Камарата.

Президентът Доналд Тръмп използва  Туитър да призове американците да гласуват. Според информация на местните медии той ще следи изборния ден с негови близки в Белия дом.

 
Какъвто и да е изходът, Тръмп ясно даде да се разбере, че тези междинни избори всъщност са вот за него.

"В определен смисъл се гласува и за мен. Всичко, което постигнахме, е под заплаха", заяви той на митинг.
 
Доналд Тръмп проведе предизборна кампания, основаваща се на страха, гнева и разделението, коментира вестник "Ню Йорк таймс".
 
Президентът Тръмп приключи кампания в стил "ние срещу тях", изградена върху мрачни теми като страха, национализма и расовата неприязън, опитвайки се да спаси контрола на републиканците върху Конгреса през следващите две години от мандата си.
 
Неколкомесечната предизборна кампания на Тръмп беше белязана от расова реторика, хардлайнерски ходове в имиграционната политика и безразборни политически предложения, отбелязва АП.
 
Във всяка от последните си три речи в последния ден на кампанията той излагаше основните елементи от вътрешно и външнополитическия дневен ред на своята администрация, хвалейки се пред свои симпатизанти какво е успял да постигне за две години в Белия дом.
 
Той ги увери, че гласуването за републиканците на междинните избори ще означава силни правоохранителни органи и още по-строга имиграционна политика, докато гласуване за демократите би довело в страната поток от нелегални имигранти с криминално минало и повишение на данъците.
 
"Всичко постигнато е крехко, всичко, за което ви говорих може да бъде върнато назад и променено, ако демократите се върнат", каза Тръмп по открита телефонна линия, организирана от щаба на неговата кампания вчера. "Вижте как се държат те!Те се радикализират", заяви президентът.
 
В резултат на подстрекателската, изпълнена с нападки кампания на Тръмп сме свидетели на вероятно най-поляризираните междинни избори в новата ни история. Тръмп се заигра с разривите в американското общество, както никой друг президент, откакто настъпи епохата на гражданските права. Противоречията, извадени на бял свят и задълбочили се в последните седмици, изглежда ще се запазят доста след изборния ден, прогнозира "Ню Йорк таймс".
 
"Да" или "не" на тръмпизма
 
Светът извън Америка обикновено стои буден цяла нощ да проследи американските президентски избори. На междинните избори обаче не се гледа като на глобално събитие.
 
Само че този път нещата са различни.
 
По цял свят резултатите от тазгодишните междинни избори в САЩ ще се разглеждат като ключов тест дали Доналд Тръмп е променил трайно Америка. Залозите не са били по-големи от десетилетия, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс" в навечерието на вота.
 
Ако републиканците се справят добре, мнозина ще заключат, че "тръмпизмът" е тук задълго.
 
Останалият свят ще трябва да се настрои дългосрочно за една Америка, силно протекционистка и по принцип подозрителна към споразуменията, независимо дали те се отнасят за климатичните промени, оръжейния контрол, бежанците или миграцията.
 
Ако тази нощ обаче успеят демократите, чуждестранните критици на американския президент ще се вкопчат в надеждата, че годините на Тръмп може да се окажат просто аномалия и предишна Америка ще се върне.
 
На днешните междинни избори президентът на САЩ използва разделението в страната, за да запази надмощието си, посочва френският в. "Фигаро". Две години след изненадващото му избиране, Доналд Тръмп отново залага всичко на урните. Междинните избори ще дефинират следващите му две години в Белия дом, а може би и повече.
 
Президентът напълно осъзнава какъв е залогът и вложи цялата си енергия в кампанията, играейки дръзко с картата, че изборите са референдум за собственото му управление. Изоставяйки на втори план повечето от президентските си задължения, Тръмп прекара цялата изминала седмица на път, участвайки в по две-три публични прояви дневно, за да мобилизира привържениците си.
 
Въпреки масовото убийство в синагога в Питсбърг в края на октомври, той бързо захвърли имиджа на обединител и се върна на любимата си тема: имигрантската заплаха, олицетворена от "керван" от хора, които се движат пеш и са на 1500 км от границата.
 
Макар да изтъкна положителните икономически показатели, той не се фокусира твърде върху тях, убеден, че добрите новини "приспиват" избирателите, допълва вестникът.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?