Ананиев: Протестиращите срещу мораториума за нови лекарства служат на корпоративни интереси

Според здравния министър мотивите за ветото на президента са несериозни

Ананиев: Протестиращите срещу мораториума за нови лекарства служат на корпоративни интереси

Протестиращите срещу мораториума за нови лекарства и терапии, заплащани от НЗОК през следващата година, извършвали манипулация, обслужваща корпоративни интереси.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по повод протеста, който се проведе по темата пред парламента в събота.

Освен това той заяви, че мотивите, с които президентът Румен Радев наложи вето на мораториума преди ден били несериозни.

„Искам да се обърна към президента на България, ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват, или че се нарушава равенството на гражданите, са най-малко несериозни. Аз съм писал мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, коментира здравният министър.

По думите в момента се извършва „една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси, манипулирайки и използвайки една много чувствителна тема – здравето на българина и на нашите деца“.

„Уверявам ви, че нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Уверявам ви и, че няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света, медикаменти“, допълни Ананиев.

Той каза още, че мораториумът е временна мярка за стабилизиране на Националната здравна каса. По думите на здравния министър само от началото на дебата за мораториума, за около седмица, новите молекули от 17 са станали 32, което означава още около 40 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България