Реекспортът на лекарства - има престъпна група, търси се престъплението

Наредени са проверки на още три болници и 30 аптеки, съобщиха от прокуратурата

Реекспортът на лекарства - има престъпна група, търси се престъплението

Прокуратурата е повдигнала обвинения на общо седем души за участие в “организирана престъпна група“, организирала незаконния износ на лекарства. Целта на властите е да докажат пране на пари, данъчни престъпления и евентуално подправяне на документи, но засега няма доказателства за това, стана ясно във вторник на пресконференция в Специализираната прокуратура.

Делото за износа на лекарства е било образувано на 15 септември и е за пране на пари и данъчни престъпления, но срещу заподозрените все още не са повдигнати подобни обвинения. Засега те са привлечени по делото само като участници в “престъпна група“ и официално не се знае с каква точно престъпна дейност са се занимавали. В единия от групата са намерени 500 хил. лв. в евро и лева., за които се предполага, че са придобити в резултат от престъпление.

От прокуратурата смятат, че ще намерят доказателства, макар износът на лекарства без разрешение да не е престъпление, а административно нарушение.

“Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да се изнесат, има нужда да се докаже произхода им. Ние смятаме, че за да бъдат изнесени тези лекарства, е необходимо да се осъществят тези престъпления (пране на пари и данъчни престъпления – б.р.)“, обясни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

На този етап е ясно само името на сочения за организатор на схемата – сириец на име Амир Мохамед ал Хусаини. Той е магистър-фармацевт с отнети права, имал е бизнес с аптеки, а понастоящем е действал като началник на склад на фирма, през която е минавал нелегалният реекспорт. Той е арестуван за 72 часа, а от съда ще се иска постоянното му задържане под стража.

От прокуратурата не са установили все дали в схемата има замесени лекари и болници.

Стари криминални прояви

Лидерът на “престъпната група“ е подсъдим в момента по още два процеса – за измама и данъчно престъпление. Отделно той има една тригодишна условна присъда за престъпление, свързано с разпространението на фалшифицирани пари.

Останалите шестима обвиняеми по делото за лекарствата са пуснати на свобода под различни парични гаранции – между 20 хиляди и 50 хиляди лева. Те са се занимавали със зареждането на лекарства. Намерените при обиските лекарства са за ревматоиден артрит, за астматични и онкозаболявания.     

При провеждането на акцията отпреди десетина дни бе съобщено, че тя е обхванала болнични заведения и аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница. Сега бяха изнесените данни, че акцията е проведена в само три болнични аптеки – едната е в частна болница, едната е в държавна, а третата е общинска.

В началото на операцията срещу реекспорта на лекарства властите съобщиха, че са изнасяни скъпо струващи онкомедикаменти, лекарства за диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност, ваксината срещу хепатит Б “Енжерикс“ и др. Бе казано, че разбитата група е изнасяла незаконно медикаменти за 80 млн. лева, а целият сив реекспорт на лекарства се оценява на около 200 млн. лева годишно.

Във вторник спецпрокуратурата съобщи, че при една от проверките е установен човек с множество рецептурни книжки, с които всеки месец е ходел в болнична аптека да взима лекарства от името на пациенти. Засега се подозира, че книжките са били фалшиви.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев допълни, че разбитата група е съставена от един професионален фармацефт, а осталите са “известни столични ДДС-ари“, които са изпълнявали неговите нареждания. Той вероятно има предвид хора, известни с това, че се занимават с източване на ДДС.

Дела в чужбина

В момента във Великобритания и Германия също има дела за открити фалшифи медикаменти, които имат връзка с българския казус. Прокуратурата засега не съобщава как се казват останалите обвиняеми, нито как точно са изнасяни лекарствата. Във вторник в рамките на делото спецпрокуратурата е разпоредила данъчна ревизия на 42 юридически лица, а Изпълнителна агенция “Медицински одит“ е започнала проверка в 30 аптеки и 3 болници. От прокуратурата смятат, че кръгът на проверяваните болници и аптеки вероятно ще се разшири.

През 2015 г. Изпълнителната агенция по лекарствата е проверявала фирмата на единствения арестуван по сегашното дело. Тогава са открити сериозни нарушение и са наложени две глоби са общо 5000 лв. В складовете на фирмата са открити множество лекарства, пакетирани с чуждестранни опаковки. Надписите са били на турски и румънски. Властите са ги конфискували заради съмнения, че става дума за контрабанда. Предстои унищожаването на тези медикаменти.

По-рано разследващите обявиха, че криминалният реекспорт е ощетил Националната здравноосигурителна каса със стотици милиони левове, тъй като медикаментите са изписвани с фалшиви документи на болни у нас, а след това изнасяни в чужбина. Освен това лекарства на световни производители, внос от Турция, са били преопаковани у нас и изнасяни за други европейски страни под формата на реекспорт.

"Имаме воля"

Заместник-главният прокурор Румяна Арнаудова обясни, че с действията си държавното обвинение иска да покаже, че “има воля“ да се пребори с източването на здравната каса чрез т.нар. паралелен износ на медикаменти.

В този дух шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни, че целта на акцията е да се покаже, че проблемите могат да се решат  чред сътрудничество между институциите, както иска Европейската комисия. Той допълни, че делото е “продължение на политиката на кабинета на г-н (Бойко) Борисов и задачите, които са поставени от г-н (Сотир) Цацаров“.
“Това е особено важно за гражданите. Това е търговия с живота на гражданите, търговия със здравето на болни деца“, каза Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България