Андрей Ковачев: САЩ и Британия бяха заявили на Бокова, че ще й наложат вето

Андрей Ковачев: САЩ и Британия бяха заявили на Бокова, че ще й наложат вето

Ирина Бокова е знаела, че няма шанс да бъде избрана за генерален секретар на ООН, но въпреки това е решила да остане в надпреварата след като българското правителство номинира Кристалина Георгиева. Това обясни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в неделя пред БНР и изтъкна, че опозицията няма основания да приписва провала на Бокова на сегашния кабинет.

Както е известно, БСП, АВБ и ДПС искат оставката на правителството на Бойко Борисов заради смяната на номинацията в последния момент и се готвят да внесат вот на недоверие в парламента.

Андрей Ковачев каза, че Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, "беше кандидат на правителството на Орешарски и беше поставена като кандидат на България след ултиматум от г-н Първанов. Това не трябва да бъде забравяно".


"Не трябва да бъде забравяно, че г.жа Бокова нямаше никакъв шанс, поради простата причина че САЩ и Великобритания бяха заявили, включително и на г-жа Бокова и тя много добре го знаеше към 26 септември, че ще получи два пъти вето. Затова и българското правителство взе абсолютно правилното решение да се опита да спаси шанса за Източна Европа да има генерален секретар", каза Ковачев.

Той допълни, че Русия е подавала "позитивни сигнали“, че няма да наложи вето на Кристална Георгиева чак до 3- ти октомври. Дипломатическите източници са категорични, че Русия и Китай са наложили вето на Георгиева, заяви Ковачев, който нарече "спекулации“ твърденията, че вето са наложили Франция и Китай.


Ковачев изтъкна, че преди последното гласуване в ООН, при което Съветът за сигурност се обедини около кандидатурата на португалеца Антониу Гутериш, Бокова не е имала подкрепата на държавата и оставането ѝ в надпреварата е попречило на консолидацията на гласовете около една кандидатура на жена от Източна Европа.

Депутатът от БСП Ангел Найденов, който участва в същото предаване на БНР, повтори тезата на привържениците на Бокова, че от началото имало усилия кандидатурата ѝ да бъде торпилирана.


"От тази гледна точка нейното представяне не е провал, каквото беше определението на г-н Ковачев. Крайният резултат е неин личен успех. Забележете, независимо дали говорим за това дали е четвърта или втора, тя постигна този резултат", каза Найденов.


Ковачев обаче го обори, заявявайки че подкрепата на българското правителство за Бокова е била категорична чак до 26-ти септември: "Да говорите, че тя е нямала подкрепата на българското правителство и да говорим за последните 5 дни, когато тя, без официална подкрепа на страната си, фактически в лично качество срещу страната си, защото официалната позиция на България се промени на 28-ми септември, не е въобще коректно".

Не е коректно да се говори също така, че тя е имала какъвто и да било шанс към септември тази година, настоя Андрей Ковачев.

"Аз съм докладчик за ООН във Външната комисия на Европейския парламент и поддържам контакт с много колеги и дипломати на ЕС в Ню Йорк, така че от първа ръка знам много добре какви са били настроенията и се надявам някой път да има възможност български журналист да попита лично госпожа Бокова дали тя е получила сигналите от тези две страни", коментира той.

Найденов заяви, че "все още има технологично време“ вотът на недоверие към правителството да бъде внесен преди президентските избори, но се обсъжда дали да е само за външната политика или за цялостната политика, както иска ДПС.

Двамата събеседници се обединиха около твърдението, че новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана , която започна работа и на българо-турската граница, повишава сигурността в региона, но не разрешава окончателно бежанския проблем. Според Ковачев е необходима обща външна политика на ЕС. Според Найденов "буди недоумение фактът, че вече 2 години не могат да бъдат построени тези километри от защитното съоръжение, които бяха предвидени по проекта на правителството въпреки завишените цени.

Андрей Ковачев подчерта, че няма целенасочена политика за постоянно заселване на мигранти и бежанци в България, а със страховете на хората се злоупотребява предизборно. От друга страна, ние трябва да сме готови за временно настаняване на хора, които пристигат в България, които трябва да бъдат върнати по родните си места "по най-бързия начин“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят