Военните вече следят и руски разузнавателни самолети над Черно море

Ангел Найденов: България може пряко да бъде намесена в евентуален военен конфликт

"Зависимостта на бойната авиация от Русия трябва да се пресече"

Ангел Найденов: България може пряко да бъде намесена в евентуален военен конфликт

"България пряко може да бъде намесена в един евентуален конфликт. И ние вече сме участници в търсенето и предлагането на решения за предотвратяването на този конфликт", заяви военният министър Ангел Найденов в коментар на кризата в Украйна.

 

"Не само отношенията между САЩ и Русия са нарушени. Има негативно развитие на отношенията и между НАТО и Русия и Европейския съюз и Русия", казва Найденов в интервю за "Труд".

 

По думите му всички страни членки на НАТО мислят върху съществуващите планове.

 

"Това, което се случи с Крим, е поредното доказателство, че все още е възможно в съвременния свят да има прекрояване на граници в Европа и съответно накърняване на териториалната цялост на една държава", казва военният министър.

 

Найденов добавя, че е възможно в България да има по-сериозно присъствие на американски военни части.

 

"Аз лично изключвам масирано създаване на нови бази, включително и на територията на Източна Европа. Не изключвам преразглеждане на плановете за масирано съкращаване и изтегляне на американските части от Европа. Това се вижда и от изявленията на американския президент", коментира Найденов.

 

Той съобщава, че български изтребители са вдигани и заради руски разузнавателни самолети над Черно море, след като стана ясно вече за подобни случаи с транспортни машини.

 

"Става дума и за основание да се мисли и за разузнавателни полети. Само от 1 до 26 март имаме 9 случая, като при 5 от тях имаме заповед за вдигане на дежурната двойка изтребители. Това са част от нашите отговорности по задачата за охраната на въздушното пространство", казва Найденов.

 

Той се обяви и за "пресичане" на зависимостта на българските Военновъздушни сили от Русия.

 

"Всичко това, което се случва, включително и тази зависимост, която имат българските ВВС от гледна точка на техническа годности и летателна изправност и съответно ангажимента на руската страна за поддръжка, поставя именно въпроса не просто за ограничаване, а за пресичане на тази зависимост. Част от възможностите са придобиване на нов тип изтребители, а не модернизация, тъй като това ще увеличи зависимостта на българската страна. Министерският съвет ще избере от двете опции - модернизация или придобиване на нов тип изтребители. Надявам се това да стане до средата на тази година", каза Найденов.

 

Закупуването на нови изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква да надхвърли 700 млн. лева. Подготовката му започна по времето на ГЕРБ, но така и не се стигна до договор. Найденов вече съобщи, че България не може да си позволи закупуването на нови изтребители и модернизацията на наличните руски машини МиГ 29 едновременно и трябва да избере една от двете опции.

 

В края на миналата седмица бившият военен министър Тодор Тагарев коментира, че България трябва да се освободи от руската зависимост и в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана.  

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?