Англия в локдаун поне до 8 март, пристигащите от 22 страни - в хотелска карантина

Англия в локдаун поне до 8 март, пристигащите от 22 страни - в хотелска карантина

Британският министър-председател Борис Джонсън посочи в сряда, че наложеният заради COVID-19 в Англия локдаун ще продължи до 8 март, когато вероятно училищата ще могат отново да отварят врати, а дотогава някои от пристигащите във Великобритания ще подлежат на задължителна карантина в посочени от държавата хотели, предаде Ройтерс.

След появата на нов, по-силно заразен вариант на коронавируса в Югоизточна Англия, броят на заразените във Великобритания започна рязко да нараства в края на миналата година.

Във вторник пък броят на жертвите на COVID-19 на Великобритания надхвърли 100 000. Така тя стана първата европейска държава, преминала тази граница, което отново повдигна много въпроси относно начина, по който правителството на Джонсън се справя с кризата.

Англия наложи строги противоепидемични мерки от началото на януари, затворени са училища, пъбове и ресторанти, а на хората е препоръчано да си стоят вкъщи колкото е възможно повече.

В края на миналата година Великобритания започна и програма за ваксинация, като целта е тя да обхване 15 милиона души в приоритетни групи до средата на февруари. В сряда пред парламента Джонсън изрази надежда, че това ще позволи на училищата да започнат да отварят врати през следващия месец март.

"Надяваме се, че ще бъде безопасно да започнем възобновяването на училищните занятия от понеделник, 8 март, както и да премахнем други икономически и социални ограничения по същото време или по-късно, когато данните за епидемията го позволяват", каза той.

Същевременно Великобритания налага строги ограничения на пътниците, пристигащи от 22 високорискови държави, където се разпространяват новите варианти на коронавирус, като например Република Южна Африка, някои страни в Южна Америка и Португалия. Джонсън каза, че мерките ще се отнасят за тези, които все още имат право да влязат от тези страни.

"Ще изискваме всички такива пристигащи, на които не може да бъде отказано влизане, да се изолират в предоставени от правителството помещения, като например хотели, в продължение на 10 дни, без изключение", каза Джонсън. "Те ще бъдат посрещнати на летището и ще бъдат транспортирани директно в карантина", добави той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?