Анкара е разрешила инженерните дейности по "Турски поток"

Корабът за полагане на тръбите по дъното на Черно море е отпътувал от Бургас

Корабът "Сайпем 7000" е отпътувал от бургаското пристанище

Турция е издала разрешително за инженерните проучвания по морския участък на газопровода "Турски поток", съобщи руската компания "Газпром" в понеделник, а по-късно през деня стана ясно, че корабът за полагане на тръбите в подводното трасе на прекратения проект за строежа на "Южен поток", който стоеше на пристанище Бургас, е отпътувал от порта, предаде РИА Новости в понеделник.

Издаденото от Турция разрешение на инженерните проучвания на морското трасе на "Турски поток" предвижда изследвания за първата ръба на газопровода в изключителната икономическа морска зона и териториалните води на Турция. Досегашните планове на "Газпром" са полагането на тръбите за "Турски поток" да тръгне от руското крабрежие на Черно море край град Анапа, да следва 660 км от трасето на спрения "Южен поток" и след това да поеме към турски вместо към българските води.

За изграждането на подводното трасе на "Южен поток" бе сключен договор с италианската компания "Сайпем", собственост на ЕНИ. След прекратяването на проекта "Газпром" изкупи дяловете на съакционерите си ЕНИ, немската "Винтерсхал" и френската Е Де Еф" за морския участък на "Южен поток" и договорът за полагането на тръбите бе пренасочен за "Турски поток".

Според данни на системата за контрол на морския трафик корабът "Сайпим 7000" е излязъл в Черно море от бургаското пристанище в 18.40 часа в понеделник, пише РИА Новости. За къде е отпътувал не се посочва.

След подписаното миналия петък споразумение между Русия и Гърция за строежа на продължението на "Турски поток" през гръцка територия, което ще се финансира с 2 млрд. евро руски пари, това е новото раздвижване около проекта, за който обаче все още няма подписано междуправителствено споразумение с Турция. Очаква се такова да бъде подписано до  края на юни, според очакванията на зам.-председателя на "Газпром" Александър Медведев.

Според замисъла на Москва, газопроводът, чийто капацитет е 63 млрд. куб.м. годишно, ще бъде построен в края на 2017 г. с крайна точка във все още несъществуващия разпределителен център на турско-гръцката граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес