Антикорупционното бюро ще проверява политици и по анонимни сигнали

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

Политици, високопоставени чиновници и магистрати ще бъдат проверявани и след подаване на анонимен сигнал до бъдещото бюро за борба с корупцията по върховете на властта. Това съобщи в понеделник вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия.

"Имаме тежък проблем (с корупцията) и трябва да отидем наистина към целия арсенал от мерки, за да можем да го преодолеем", аргументира Меглена Кунева. В момента анонимните сигнали не се приемат за повод за извършване на проверки.

Новата антикорупционна институция ще носи името Национално бюро по установяване на конфликта на интереси. Тя ще обединява сегашната Комисия за конфликт на интереси, БОРКОР и частта от Сметната палата, която се занимава с декларациите на високопоставените политици и служители. Институцията ще има софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите за конфликт на интереси с тези за имотно състояние.

Ръководителят на бюрото ще се предлага от Министерския съвет, но ще бъде назначаван с указ от президента.

Попитана как ще се гарантира, че новата институция няма да е бухалка за едни, а за други да си затваря очите, Кунева отговори: "Това беше обвинение и в антикорупционното звено в Румъния. Трудно е, но ние сме опрени до стената."

Според вицепремиера трябва да се справим с проблема с корупцията, който все повече се задълбочава. Според нея Народното събрание трябва да приеме промените в закона преди лятната ваканция.

В края на миналата седмица стана ясно, че новото антикорупционно бюро ще започва проверки при 5000 лева разминаване между доходите и разходите на политиците и магистратите. При разминаване над 10 000 лв. ще започва разследване.

Бюрото ще може да вика уличените на разпит и да иска от съда да свали банковата им тайна. При потвърждаване на разминаването ще бъдат подавани сигнали в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, а при обосновани съмнения, че натрупваните средства са от престъпление, ще бъде сигнализирана и прокуратурата.

Пред комисията ще се декларират и всички нетрудови доходи над 2000 лв., както и единични плащания над 500 лв. Освен това в декларациите за конфликт на интереси ще се включват имоти и пари не само на съпрузи, но и на хора, с които живеят заедно без брак. Ще се обявяват акции и дялове в инвестиционни фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?