Антимонополният орган разследва търга за "Тракия"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала разследване за законността на търга за избор на строител на отсечката Стара Загора – Нова Загора от магистрала "Тракия", става ясно от сайта на антимонополния орган. Производството срещу Агенция "Пътна инфраструктура" е открито след очаквана жалба от един от отстранените от конкурса участници - австрийската строителна компания "Щрабаг".

Австрийците са поискали процедурата по избор на строител на ЛОТ 2 да бъде прекратена, докато приключи разследването. КЗК ще се произнесе по това искане в рамките на седмица.

От осем кандидати да строят отсечката четирима бяха отстранени – турската "Доуш", австрийската "Щрабаг", консорциумът между "Пътни строежи" Пловдив и сръбската "Конструктор инженеринг" и обединението "Български автомагистрали". В него са "Главболгарстрой", "Автомагистрали-Черно море", Шумен, "Иса 2000" и "Пътстрой 92". "Главболгарстрой" също се закани да обжалва отстраняването си.

В надпреварата останаха "Обединение Магистрала Трейс", австрийската “Алпине Бау“ в съдружие с "Холдинг Пътища", гръцките “Актор" и “Терна“. Най-ниска е офертата на "Трейс" – 137.868 млн. лева. Офертите на останалите са от 250 до 370 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че тръжната комисия за ЛОТ 2 на "Тракия" е приключила работа и е избрала строител. Най-вероятно допълнителната обосновка на "Трейс" за предложената от тях ниска цена е приета. Класирането ще бъде публично обявено след 10 дни, след като бъде одобрено от ръководството на пътната агенция и Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт".

Мотивите за отстраняването на четиримата участници ще станат ясни заедно с обявяването на победителя. Въпреки това участниците в процедурата могат да обжалват всяко едно решение на възложителя преди приключването ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?