Апартаментите в София поскъпнали с 44 на сто за година

Апартаментите в София поскъпнали с 44 на сто за година

Цените на жилищата в София са скочили с 15.6 на сто за три месеца, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за развитието на пазара на недвижимости през третото тримесечие на годината за тази година, публикувани във вторник.

Покачването на цените на тези имоти за периода от юли до края на септември в столицата е най-високото за цялата територия на страната. Според НСИ апартаментите в София вече се продават на средна цена от почти 1905 лв. за квадратен метър при цена от почти 1648 лв./кв. м в края на юни. Ситуацията на пазара се отчита и от агенциите за недвижими имоти. Според брокерите, причината за скока е сериозното търсене, но още е трудно да се обясни на какво се дължи увеличеното търсене.

Регистрираният от статистиката скок на цените в столицата е най-високият през последната година. Единственото сериозно повишаване на цените на жилищните имоти беше регистрирано в края на миналата година, и то за цялата територия на страната. Според брокерите от агенциите за недвижими имоти скокът преди присъединяването на страната ни е логичен не толкова от промените в икономическата ситуация, колкото от очакванията на собствениците за сериозно увеличение на цените. Най-голямото поскъпване на апартаментите в края на 2006 г. – от около 16% беше регистрирано в областите Благоевград, където попада Банско, и във Варна. Увеличението на цените, регистрирано от НСИ тогава, беше малко над 14 на сто.

Летните месеци са традиционно силни за пазара на недвижими имоти, но преди година за същия период от НСИ са отчели покачване на цените от 1.4 на сто. Точно преди година статистиката е регистрирала средна цена на жилищните имоти в София от 1323 лв. на квадрат. Това означава, че само за една година апартаментите в столицата са скочили с 44 на сто.

С малко над 10 на сто са се увеличили и цените на жилищните имоти в Русе. Тенденцията за сериозно увеличение на цените на имотите в крайдунавския град я закрепи трайно в групата на градовете, чиито жилища се купуват за над 1000 лв./кв. м. Регистрираната от НСИ средна цена на апартаментите в Русе в края на септември е малко над 1302 лв. за квадрат и сериозно изпреварва цените във втория по големина град у нас – Пловдив, и цените в Стара Загора.

Средната цена на жилищните имоти в Пловдив, регистрирана от НСИ в края на септември, е 1162 лв. за квадрат. Цените на жилищата в Града под тепетата остават стабилни, като нарастват с 5-6 на сто за тримесечие през последната година. НСИ отчита ръст от 5.3 на сто спрямо края на юни. В Стара Загора регистрираната средна цена на квадратен метър е малко под 1149 лв., а повишението за три месеца е минимално – 2.3 на сто.

Традиционно високи остават и цените на апартаментите в областите Варна и Бургас. Апартаментите във Варна, които бяха с около 100 лв. по-скъпи от тези в София, само за едно тримесечие вече са с близо 200 лв. по-евтини. НСИ отчита, че апартаментите в Морската столица са поскъпнали с 2.5 на сто и през последните месеци цената на квадратен метър е била средно малко над 1753 лв./кв. м.

В Бургас поскъпването на апартаментите е по-високо – 8.5 на сто. Но средната цена на жилищните имоти е значително под стойността на апартаментите във Варна и в София и е 1483 лв. за кв.

Предстоящият зимен сезон вдигна и цените на апартаментите в област Благоевград и те прескочиха на 1000 лв. Повишаването на ваканционните апартаменти в Банско оказа влияние върху средната цена на апартаментите в областта и НСИ отчете ръст от почти 12 на сто и средна цена от почти 1085 лв. за квадрат.

Общото поскъпване на апартаментите на цялата територия на страната през летните месеци, отчетено от НСИ, е 7.5 на сто. Средната цена, на която са се сключвали сделките при покупко-продажба на най-масовите жилища в страната е била почти 1119 лв. за квадрат.

Спад при цените на апартаментите статистиката отчита единствено в областите Смолян и Монтана. В селищата на Смолянска област апартаментите са понижили стойността си със 7.7 на сто, а в Монтана с 1.1 процента.

Споделяне

Още от Имоти