Апелативният съд в Милано потвърди присъдата за данъчни измами срещу Берлускони

Апелативният съд в Милано потвърди присъдата за данъчни измами срещу Берлускони

Апелативен съд в Италия потвърди в сряда присъдата за данъчни измами срещу бившия премиер Силвио Берлускони по делото по делото "Медиасет". Съдът потвърди и присъдата от 4 години затвор и 5-годишна забрана за заемане на публична длъжност, които той получи на първа инстанция през октомври.

Бившият премиер е обвинен, че умишлено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя "Медиасет". С тези машинации фирмата създала черни каси в чужбина и намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малко данъци.

Очаква се Берлускони да обжалва присъдата пред касационния съд.

76-годишният бивш премиер отхвърля обвиненията и твърди, че са политически мотивирани. Но вместо да отмени произнесената през октомври присъда, апелативният съд в Милано потвърди обвинението за укриване на данъци и потвърди първоначалната присъда за лишаване от свобода. Срокът бе намален на една година заради възрастта на посъдимия.

Берлускони, чиято партия стана част от новото коалиционно правителство на Италия, най-вероятно ще обжалва и пред касационния съд.

Срещу бившия премиер в момента се води разследване за това, че е имал сексуален контакт с непълнолетна проститутка и за злоупотреба с власт.

Един от адвокатите на Берлускони - Николо Гедини критикува присъдата на апелативния съд в Милано като продиктувана от предразсъдъци срещу бившия премиер: "Ние бяхме наясно, че това вероятно ще е тяхното решение - силата на предразсъдъците надделя над силата на фактите", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят