Привърженици на Берлускони няма да плащат данъци, ако той бъде осъден

Берлускони и Сантанке

Привърженици на Силвио Берлускони заплашиха да спрат да плащат данъци, ако бившият италиански премиер бъде признат за виновен по няколкото дела, които се водят срещу него и по които предстои да бъдат произнесени присъди, предаде ДПА, като се позова на италианската депутатка от партията на Берлускони Даниела Сантанке.

На 24 юни ще бъде произнесена присъдата по делото по скандала "Рубигейт". Прокурорите поискаха 6 години затвор за Берлускони заради секс с непълнолетна проститутка и злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата иска Берлускони да не може да заема държавна длъжност до края на живота си.

Малко преди това на 19 юни Конституционният съд трябва да се произнесе по дело срещу Берлускони за данъчни измами. В този процес апелативен съд миналия месец потвърди присъдата срещу бившия премиер, издадена на по-нисша инстанция. Адвокатите на Берлускони обаче се обърнаха към Конституционния съд заради неуредици от техническо естество по време на процеса. Ако съдът реши, че те са прави, то това ще направи невалидни всички присъди срещу Берлускони по това дело.

Ако Конституционният съд прецени, че адвокатите на бившия премиер не са прави, случаят ще бъде отнесен до Касационния съд, най-висшата италианска апелативна инстанция. Тя ще се произнесе едва през ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?