Синдикати алармираха за

Апокрифен план за сливане на митници и данъчни още от януари

Министерството на финансите отрича да са в ход подобни действия

Апокрифен план за сливане на митници и данъчни още от януари

Синдикати в митниците алармираха, че е в ход план за спешно обединяване на агенцията по приходите и митниците още от 1 януари 2015 година, но от Министерството на финансите отрекоха това да е така.

Още по време на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е възложил на финансовите експерти в ГЕРБ да напишат закон за обединяване на НАП и митниците като проектът трябваше да е готов до края на август, но така и не е съобщавано той да е готов.

Според публикувания и от депутата от БСП в новия парламент Георги Кадиев спешно ще се предприеме преназначаване на служители от митниците в НАП, което обаче според шефа на митническата агенция Ваньо Танов ще взриви приходната част на бюджет 2015.

Според концепцията единната приходна агенция ще се реализира на два етапа. Решението за сливане и стартирането на агенцията ще е факт още от 1 януари 2015 г., като дотогава ще бъдат приети промени в законодателството, както и нова организационно-управленска структура. Броят на нормативните документи, които трябва да се изменят, е огромен - само националните актове за митническата дейност са 86, но за да не са толкова много промените, понятието митнически органи по приходите щяло да се запази.

В краткото време до 1 януари 2015 г. в НАП трябва да бъдат преназначени и всички служители на митниците. Твърди се, че при това преназначаване служителите на митниците ще са защитени от уволнение, каквато закрила предвижда както Кодексът на труда, така и Законът за държавния служител. В същото време обаче от документа става ясно, че ще се пишат нови длъжностни характеристики на служителите, което може да доведе до уволнения. До съкращения може да се стигне и при преструктуриране на звена. До 1 януари ще трябва да са готови нови печати, табели и ползвани от митницата формуляри.

Вторият етап ще е институционалното развитие и укрепване на единната агенция след 1 януари 2015 г. В документа в прав текст е заявено, че едва на този етап, постфактум след сливането, ще се прави детайлен бизнес и функционален анализ с цел пълна интеграция на структури, процеси, ИТ системи. На фона на цялото бързане тук изрично се подчертава, че подобна цялостна интеграция отнемала в други държави на ЕС период от 5-7 години, посочва вестник "Сега". За да се гарантира провеждането на реформата, щели да бъдат определени ключови служители, които да играят ролята на "агенти на промяната". Техният статут според концепцията ще бъде гарантиран.

"Това е абсолютна авантюра. Сливането на НАП и митниците не е като да се слеят два ученически класа в един. Митниците извършват дейности, които за НАП са абсолютно непознати - борба с наркотрафика, контрабанда на оръжия, никой в НАП не разбира от мита, не разбират и от събиране на ДДС на границата", коментира депутатът Георги Кадиев. Според него от сливането ще има само един плюс - по-малко обща администрация, и много минуси. "Това ще е стрес за цялата администрация, огромно количество хора ще напуснат, приходи няма да има", смята той.

Срещу сливането се изказа наскоро и шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов. "Недопустимо е при провален бюджет за 2013 г., при провален бюджет за 2014 г. да се срива и бюджетът за 2015 г. Всички държави, които са предприемали такава стъпка, са я правили поне 2-3 години, ако въобще се прецени, че подобно решение е необходимо. Част от европейските страни, въвели подобна интеграция, започват да се отказват от нея", коментира Танов. Според него създаването на такава мегаагенция няма да е работещо решение за България и е недопустимо да се тръгва към това, без да са анализирани всички ползи и минуси.

Според неофициална информация документът е дело на заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Николай Попов, който е бивш шеф на приходната агенция.

Кадиев я определя като "план за унищожение на митниците". Депутатът я нарича "КТБ-2" и според него тя ще доведе до сриване на приходите в държавната хазна.

Според неназовани служители от митниците, цитирани от OFFNews, стратегията цели защита на корпоративни интереси около партията на Ахмед Доган. Те твърдят, че сливането на администрациите по тази стратегия вече е в ход и имало готовност промените да минат парламентарната процедура в "спешен порядък".

"Министерството на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции – Национална агенция за приходите и Агенция "Митници"", се казва в съобщение на финансовото министерство.

В него е посочено, че решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация с всички заинтересовани страни.

За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ.

Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни, посочват от финансовото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?