Арест в Швеция заради скандала с българските берачи на боровинки

Мъж на 43 години е задържан в Швеция във връзка с разследване за трафик на хора, предизвикано от наплив на изоставени на произвола българи - селскостопански сезонни работници, съобщи шведската полиция, цитирана от осведомителните агенции.

Говорителката на полицията в град Упсала (северно от Стокхолм) не даде повече информация за самоличността на задържания.

Българските берачи обвиняват мъжа, че ги е наел с аргумента, че тазгодишната реколта на боровинки е изключително добра. След като пристигнали в Швеция с автобус обаче, берачите установили, че реколтата всъщност е много слаба заради лошото време, а също, че ще трябва да живеят при плачевни условия в импровизирани лагери без всякакви хигиенни условия. Над 400 от тях се бяха настанили близо до село Мехедеби.

Шведските медии широко отразиха напрежението, породено от това съжителство - местните хора се оплакаха от щети, а българите заявиха, че са били нападнати с камъни в нощта срещу 19 юли.

Според полицията българския посланик в Стокхолм е пристигнал на място, за да потърси решение на проблема заедно с местните власти и силите на реда.

Запитано от АФП, посолството днес каза, че част от берачите вече не са там и се опитват да се приберат в родината си. Като граждани на Европейския съюз българските берачи са законно пребиваващи и не се нуждаят от разрешително за работа, за да дойдат в Швеция, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от България