Арести и отменени полети след протест срещу разширяването на "Хийтроу"

Екоактивистите са против изграждането на нова писта на най-натовареното европейско летище

Протест на природозащитници срещу плановете за разширяване на лондонското летище "Хийтроу" (Heathrow) доведоха до арести и анулирани полети в понеделник. Екоактивистите от "Плейн стюпид" (Plane Stupid) образуваха жива верига на една от пистите на най-натоварената аерогара в Европа и това наложи отмяната на 13 полета.

Проникването на активистите на пистата породи опасения относно сигурността и това наложи затварянето на пистата за няколко часа. Управата на летището се извини на пътниците, чиито полети бяха анулирани, и им препоръча да се обърнат към авиокомпаниите за повече яснота.

Според ББС протестиращите са били колкото отменените полети – 13. Девет от демонстрантите са били арестувани от полицията, като властите подозират, че активистите са нарушили Закона срещу авиационните престъпления. Седем часа, след като окупираха пистата, протестиращите бяха махнати от съоръжението, което позволи нормалното продължаване на работата на летището.

"Лицата бяха изгонени от полицията. И двете писти работят, въпреки че някои полети имаха закъснение, а няколко бяха отменени", посочиха летищните власти.

Според екоактивистите, планът за изграждане на трета писта на "Хийтроу" ще увеличи въглеродните емисии и ще предизвика нови протести. Проектът е на стойност 23 млрд. британски паунда, равняващи се на 36 млрд. долара.

Макар да причиниха неудобства на хората, пътуващи по работа или за летния си отпуск, 13-те анулирани полета са много малка част от обслужваните от летището средно 1290 полета на ден.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?