Армията излиза в пенсия

Армията излиза в пенсия

Около 90 офицери и сержанти са поискали да напуснат въоръжените сили по тяхно желание, след като стана ясно, че правителството смята да въведе пенсионна възраст за военните.

Това съобщи в петък военният министър Аню Ангелов, който обаче не очаква тази тенденция да се засили.

Според данните на Ангелов 80% от 90-те военнослужещи, които напускат, са със звание полковник или подполковник. Затова министърът, който също е военен пенсионер, смята, че тенденцията може да се окаже положителна, тъй като ще се освободят места за кариерното развитие на по-младите.

От началото на годината до 1 юли да напуснат въоръжените сили са поискали около 100 офицери, сержанти и войници. През тримесечието от 1 юли до 30 септември броят им е 140, а след обявяването на предложението за въвеждане на възраст досега – още около 90.

"Смятаме, че този процес е управляем", каза Ангелов.

Още в началото на седмица военнослужещи съобщиха за Меdiapool, че по поделенията валят рапорти на военни за напускане в последните две седмици. От единствената професионална организация в армията легия ”Раковски” също потвърдиха информацията за подобна тенденция. От военното министерство обаче досега традиционно отговаряха, че нямат информация.

Тодор Воденов, председател на Националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа", съобщи, че също очаква значително подаване на рапорти, тъй като към момента много военни твърдят, че си подготвят документите.

Повишеният брой рапорти се обяснява и със слухове, че след като се въвежда пенсионна възраст, не е изключен скоро да се "посегне" и на до 20-те заплати, които военните получават на куп при пенсионирането си.

Според разчетите на МО 1300 души имат натрупан необходимия стаж за пенсия. В момента изискването за пенсиониране е само за 27 години стаж, от които поне 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години стаж.

Според сегашното предложение, военните ще могат да получат 20-те заплати обезщетение при 27-години трудов стаж. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията - за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?