Обещанието на МО за бонуси предизвика напрежение в поделенията

Награди ще се раздават само на заслужили по преценка на командирите и според възможностите

Сн. БГНЕС

Министерството на отбраната (МО) е на път да забърка поредната каша, която допълнително да нагнети напрежението сред редовите военнослужещи.

Военният министър Аню Ангелов потвърди, че командирите по поделенията ще имат възможност да наградят определени от тях военнослужещи и цивилни служители с парична награда, като те определят и размера на наградата.

От военното министерство обясниха за Mediapool, че наградите ще бъдат платени с икономии във фонд "Работна заплата". Командирите на видовете въоръжени сили ще преценят какви са наличните възможности, а преките ръководители ще изготвят предложения кои да бъдат наградени.

Не е ясно още колко пари са осигурени за наградите и дали по всички поделения ще има финансови възможности да се раздадат средства. Военнослужещи обаче коментираха пред Mediapool, че очакват прехвърлянето на топката към командирите да създаде допълнително напрежение по поделенията.

Новината за бонусите дойде, след като военни съобщиха, че миналата седмица Аню Ангелов е казал на среща със служещи в авиобаза Граф Игнатиево, че ще даде допълнително коледно възнаграждение от 300 лева.

Самият министър обаче опроверга тази информация, като пред специализираното издание оtbrana.com съобщи, че не е ставало въпрос за допълнително материално стимулиране, а за награждаването на определени военни.

Освен това военните са скептични, че могат да получат каквито и да е бонуси на фона на драмата, която организира политическото ръководство на армията миналата година по същото време.

 Малко преди изборите за президент министър Ангелов обяви публично, че на базата на икономии във фонд "Работна заплата", служители, които са показали добри резултати, ще получат допълнителни средства. По-късно изпадна в типичен армейски конфуз и припомни, че в българската армия всяка заповед е предпоследна, като отмени заповедта за раздаването на бонуси и пренасочи средствата за заплащането на оставащи суми по договора за доставка на хеликоптерите "Пантер".

Този път остана обаче и горчив привкус за празен предизборен флирт на гърба на редовия военен. Тогава военнослужещи настояваха в интернет за публично опровержение на информацията за бонусите в системата, тъй като в обществото е било формирано погрешно впечатление, че хората в сектора се толерират в условията на кризата.

В момента военните са изнервени, след като правителството реши да въведе възраст за пенсиониране освен изискването за стаж. Мярката се предвижда само за тях, докато полицаите ще продължат да се пенсионират по сегашните правила.

В резултат последваха рапорти за напускане, като Аню Ангелов твърди, че няма вълна от такива. 

Споделяне

Още по темата

Още от България