Спортното министерство раздало на служителите си 142 хил. лв. бонуси

Министърът на спорта Свилен Нейков. Сн. БГНЕС

Близо 142 000 лева бонуси са били разпределени сред служителите в най-малкото министерство - спортното - през миналата година. Това показва справка от министерството, дадена на Дарик радио по Закона за достъп до обществена информация.

Според новия начин на определяне на заплатите на държавните чиновници, до 70% от максималната за позицията заплата се дава на чиновника, а останалите 30% - за добре свършена работа. От спестените пари за заплати на ведомствата могат да се дават върху получените възнаграждения още до 80% като стимул. Именно за тези възнаграждения, наричани в медиите "премии" или "бонуси", става дума.

Радиото поиска справка именно за тези бонуси от всички министерства и централни държавни ведомства.

В документа от спортното министерство се уточнява, че всеки служител средно е взел допълнително по 810 лева.

От Дарик обобщават отговорите от министерствата за раздадените бонуси.

В образователното министерство на уволнения вече Сергей Игнатов са получили бонуси в размер на близо 55 000 лева - или повече от два пъти по-малко от допълнителните стимули във ведомството на Свилен Нейков.

Малко над 142 000 лева са бонусите във военното министерство, като близо 124 000 от тях са от служебни, а останалите по трудови правоотношения.

В Министерството на културата бонусите са 344 600 лева, като оттам уточняват, че парите са разпределени между 155 щатни служители, а средномесечната допълнителна сума е 185 лева.

Двойно повече е общата сума в регионалното министерство - 630 000, но бонусите са разпределени между 651 щатни бройки.

В други министерства - на вътрешните работи, здравеопазването и земеделието и храните, бонуси не са давани, гласят получените отговори.

Засега сред министерствата, които не са отказали информация, рекордьор е това на околната среда и водите, в което чиновниците от две дирекции, работещи с европари, са получили близо 810 000 лева бонуси. Останалите също са имали допълнителни стимули, като общият размер на бонусите в останалите дирекции е близо 896 000 лева.

Малко под 800 000 са раздадени в Министерството на транспорта, а малко повече от тази сума - във външното министерство.

В Агенция "Пътна инфраструктура" бонусите са близо 900 000.

В Сметната палата пък допълнителни стимули не са раздавани.

От Министерството на финансите и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са отказали информация с обяснението, че заплатите и възнагражденията са лични данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес