Армията получи втория си хеликоптер “Кугър”

Българската армия получи и втория се хеликоптер “Кугър”, направен по нейна поръчка от компания “Юрокоптър”, съобщиха от Министерството на отбраната в петък.

Официалният протокол за приемане на вертолета е подписан в петък от заместник-министъра на отбраната Соня Янкулова и Линдия Безанже, мениджър "Продажби" на  компанията "Юрокоптер".

Военното министерство подписа договор с компанията за доставката на 12 хеликоптера “Кугър” за военно-въздушните сили и 6 хеликоптера “Пантер” за военно-морските сили. Стойността на проекта е 358 млн. евро, а срокът на доставката в България – 6 години. Съпътстващото офсетно споразумение е за 380 млн. евро.

В началото на декември у нас ще пристигне и третият "Кугар". Първата машина бе доставена за армията в края на август.

Хеликоптерите са в две конфигурации - за тактически транспорт и за бойно търсене и спасяване.

Радиоелектронното оборудване на вертолета позволява да се изпълняват мисии и денем, и нощем. Доплеровата радиолокационна станция има обхват 200 км. За 10 секунди тя сканира площ от 20 000 квадратни километра, като открива и опознава до 4000 движещи се транспортни и бойни средства.

В края на 2007 г. е предвидено два от вертолетите "Кугар" да заменят Ми-17 и да се включат в състава на експедиционно авиозвено за участие в пълния спектър от мисии на НАТО на територията на алианса или извън нея.

Още по темата
Още от България