Асандж призова САЩ да спрат "лова на вещици” заради Уикилийкс

Съдебното му преследване досега е струвало 1.6 млн. долара

Британски полицаи стоят пред посолството на Еквадор в очакване да арестуват Асандж

Вашингтон да спре "лова на вещици” заради Уикилийкс, американският президент Барак Обама да постъпи по "правилния начин”, както и да бъде освободен Брадли Манинг, който чака да бъде изправен пред съда в САЩ по обвинение, че е предал на Уикилийкс класифицирана информация. Това призова основателят на сайта Джулиан Асандж в неделя, цитиран от световните агенции.

Той направи първото си публично изявление, откакто през юни се скри в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадацията си в Швеция, където е обвинен в сексуално насилие, което той отрича.  41-годишният австралиец се страхува, че Стокхолм ще го екстрадира в САЩ, където го заплашва среща с правосъдието заради разпространените редица писма на американската дипломация.

Асандж говори от балкона на дипломатическата мисия на Еквадор. Страната му даде политическо убежище и така разгневи не само Лондон, но и САЩ и Швеция.

"Не трябва да има повече глупаво говорене за преследване на която и да е медийна организация”, каза Асандж. "Американската война срещу изобличителите трябва да спре". допълни той и благодари на Еквадор, на президента на страната Рафаел Кореа и изброи редица други латиноамерикански държави, които го подкрепиха през последните дни.

Австралиецът каза още, че докато Уикилийкс е под заплаха, същото важи и за свободата на словото и здравето на всички общества. Той обяви Манинг за "политически затворник номер 1" и даде пример с произнесената в петък присъда срещу момичетата от руската пънк-група "Пуси райът", които получиха присъди от по две години в трудова колония заради изпята в московски храм молитва срещу президента Владимир Путин.

Асандж обаче не посмя да излезе пред стените на посолството на Еквадор, както бе съобщил в социалната мрежа Туитър в четвъртък. Това накара британски полицаи да дежурят от сутринта в неделя пред сградата на дипломатическата мисия, за да арестуват основателя на Уикилийкс.

По-рано през деня стана ясно, че  Джулиан Асандж има намерение да се предаде в ръцете на шведското правосъдие,  ако  Стокхолм поеме ангажимент да не го експрадира в САЩ, където го заплашва сериозна присъда, включително смъртна. Това съобщи довереният представител на Асандж Кристин Храфансон

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че разходите на правителството на Великобритания за съдопроизводство срещу основателя на Уикилийкс са превишили 1.6 милиона долара. В сумата влизат харчовете по делото за екстрадирането на Джулиан Асандж в Швеция, а също и заплащането на полицията, в това число охраняването на района на посолството на Еквадорв британската столица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?