AstraZeneca пак ще намали доставките на ваксини за ЕС

AstraZeneca пак ще намали доставките на ваксини за ЕС

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca ще достави по-малко от половината от договорените ваксини за ЕС и за второто тримесечие на годината, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на източник от европейските институции, който участва в преговорите с компанията.

Това може да доведе до провал в плановете на съюза да ваксинира 70% от европейските граждани до юли, коментира агенцията. Представители на компанията са заявили пред европейските институции, че ще доставят по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие при поръчани и платени 180 милиона дози. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември.

През първите три месеца на годината ЕС поръча 90 милиона дози от ваксината, но получи едва 40 милиона. Масовата ваксинация в България в момента се провежда именно с ваксината на AstraZeneca. Хората, които се имунизират с първа дози сега, трябва да получат втората през месец май.

Говорител на AstraZeneca коментира пред "Ройтерс", че компанията се надява да се доближи максимално до изпълнение на предварителното споразумение с ЕС. По-късно през деня в ново изявление бе казано, че компанията цели да изпълни договора си с Европейската комисия.

"На този етап AstraZeneca работи за увеличаване на производителността и за използване на всичките си възможности, за да изпълни доставката на 180 милиона дози за ЕС през второто тримесечие", се казва в позицията на компания.

Говорителят на Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини, заяви, че не може да коментира дискусиите, тъй като те са поверителни. Той каза, че ЕС трябва да има повече от достатъчно ваксини, за да постигне целите си за ваксинация, ако се изпълнят очакваните и договорени доставки от други доставчици, независимо от ситуацията с AstraZeneca.

От  службата на говорителите на ЕК коментираха по-късно, че няма промяна в позицията на Европейската комисия и "очакваме AstraZeneca да изпълни задълженията си съгласно договора, в който има обвързващи срокове и доставки и не виждаме обективна причина за забавяне на доставките".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус