"Атака" и ГЕРБ се дебнат и крият ходовете си за решаващото гласуване на правителството

Атакистите не се явиха на срещата с Орешарски

"Атака" и ГЕРБ се дебнат и крият ходовете си за решаващото гласуване на правителството

В понеделник, докато медиите трескаво следят последните новини за бъдещи министри и разпределение на постове, вниманието временно бе отклонено от деликатния въпрос как точно ще бъде избран новият кабинет. Както е известно, БСП и ДПС имат само 120 депутати, а за мнозинство им е нужен поне още един глас. Предположенията са, че ще дойде от "Атака", които вече приложиха трик с нерегистриране на депутати и смъкване на кворума, за да стане възможен изборът на Михаил Миков за председател на парламента. Не е изключено обаче да сме свидетели на "конструктивен" жест от страна на ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов още в първото си изказване в новия парламент обеща такава подкрепа, а след няколко дни, отказвайки се от правото си да предложи свое правителство, декларира готовност да даде дори своя глас за кабинета "Орешарски", само и само да го избави от "Атака".

В понеделник депутатите от "Атака" не дойдоха на предвидената среща с кандидат-премиера Пламен Орешарски. Тя трябваше да се проведе в 13 ч. в парламента, но след като атакистите не се явиха, Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев напуснаха Народното събрание.

Не е ясно дали е предвидена среща на друго място, необявена за медиите. Предварително бе казано, че кандидат-премиерът ще запознае Волен Сидеров и депутатите му с програмата на кабинета и кандидатите за министри, договорени с ДПС.

Явор Нотев от "Атака" заяви в неделя пред БНР, че до момента с тях не са водени разговори за подкрепа на правителството и партията ще реши как да постъпи, след като се запознае с програмата и бъдещите министри. Същия ден бе публикувано интервю на Орешарски за агенция Ройтерс, в което той казва, че не е участвал в политически разговори, но от някои признаци е очевидно, че "Атака" или ще се въздържат или няма да гласуват. "Това ни дава някои основания, за да бъдем уверени", подчертава кандидат-премиерът.

Предположенията са, че Сидеров умишлено не се е явил на разговорите в НС, за да поддържа успешно имиджа си на опозиция и "кошмар" за всички останали партии в парламента. Освен това Бойко Борисов и Волен Сидеров си дебнат парламентарните ходове още от първия ден на новото НС, когато атакистите разиграха играта с кворума.

По неофициална информация на Mediapool, именно "Атака“ се очаква да направи кворум за извънредното заседание на НС във вторник, ако ГЕРБ откажат да влязат в пленарна зала преди гласуването на кабинета.

Правителството може да бъде избрано с по-малко от 121 гласа, според конституцията, но заседанието не може да започне без присъствието на такъв брой народни представители.

Бойко Борисов също не пожела да си разкрие ходовете. На репортерски въпроси дали ГЕРБ ще се регистрират в парламентарната зала във вторник, Борисов отговори: "И утре е ден, и утре трябва да получавате заплати".

"Броят на депутатите от ДПС и броят на депутатите от БСП математически правят 120 гласа, правителството избират 121. След като ГЕРБ няма да дава свои гласове, един глас трябва да го вземат отнякъде или пак да ни разиграят триковете с нерегистрирани депутати. Едно от двете, но и двете може да стане само със съдействието на "Атака" и фактът, че Орешарски се среща с експерти, а тези експерти са пратени от лидерите, те не са дошли самички на тази среща, е достатъчно показателен", коментира още Борисов след среща със западни посланици.

Споделяне

Още по темата

Още от България