"Атака" предлага имунизациите на децата да станат доброволни

"Атака" предлага имунизациите на децата да станат доброволни

Депутати от "Атака" предлагат задължителните имунизации да станат препоръчителни и родителите сами да решават дали да ваксинират децата си. За целта депутатите са внесли в парламента поправки в Закона за здравето. 

Като мотив те посочват, че страните в ЕС със задължителен имунизационен календар са 9 на брой - Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и България. Останалите 18 възприемат политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни.

"В Конституцията на Република България - чл. 29, ал. 2 е записано: "Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие", посочват още от "Атака".

Дебатът за задължителните ваксини се разгоря отново преди няколко месеца заради навлизането на новата шествалентна ваксина срещу тетанус, дифтерия и коклюш, като включва и имунизация срещу хепатит, която уплаши някои родители и те подеха нова кампания срещу имунизациите.

Кампанията срещу ваксините идва на  фона на засилен бежански натиск, носещ повишен риск от епидемии и периодичните примери за разрастване на зарази в ромските гета, където децата не се ваксинират. През 2010 година имаше епидемия от морбили, която засегна няколко района в страната, но най-потърпевши бяха именно деца от ромските махали, които не са ваксинирани.

Здравните власти у нас са категорични, че ползата от поставянето на ваксините е неизмеримо по-голяма от потенциалните опасности от настъпване на усложнения.

Междувременно миналата седмица стана ясно, че реимунизациите на децата са спрени заради провален търг за ваксини. Според здравното министерство наличните ваксини ще стигнат за два месеца. До две седмици трябва да се обяви нова обществена поръчка и ако отново не се явят кандидати, ще се премине към директно договаряне.

Споделяне

Още от България