"Атака" предлага "калинките" да се наказват минимум със затвор

Все повече работодатели искат справки за дипломите на своите служители

"Атака" предлага "калинките" да се наказват минимум със затвор

Осъдените за фалшифициране на дипломи и каквито и да е други официални документи да се наказват минимум с ефективни присъди от 3 години затвор. Тази идея за поредна поправка в Наказателния кодекс (НК) предложи в сряда шефът на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков ("Атака") пред Дарик радио.

Повод за коментара му стана 3-годишната условна присъда, за която в понеделник се споразумя бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, признавайки пред съда, че лично е подправила немската си диплома за висше образование.

"Най-важното е какъв сигнал изпращаме към обществото, а сигналът е, че всеки може да си прави каквото иска с фалшиви дипломи, да заема важни държавни постове, след което тихомълком да се измъква през задната врата на Темида. Защото по Наказателния кодекс за този вид престъпление се предвижда лишаване от свобода до 8 години", възмути се Стоичков.

Въпреки че престъплението на Илиева се води тежко по смисъла на НК, тя се отърва с лека санкция, тъй като деянието ѝ не е предизвикало никакви вредни последици, тя има чисто съдебно минало и е майка е на невръстно дете. От прокуратурата коментираха, че макара и условна, присъдата ѝ "не противоречи нито на закона, нито на морала".

"Присъдата и наказанието имат два ефекта - единият е общата превенция и служи да сигнализира на обществото, че това, което се е случило, е лошо и не трябва да се повтаря, а второто има чисто санкционен елемент към конкретния извършител. Настоящата присъда на Калина Илиева не е изпълнила нито едно от двете си предназначения", коментира в сряда депутатът от "Атака".

Според него в НК трябва да се направи елементарна корекция на чл. 308, ал. 2 за документните престъпления, като се предвиди долна граница на наказанието от 3 години затвор. Стоичков припомни и, че в този текст са включени и подправката на нотариални актове, на удостоверения за наследници и други важни документи освен дипломата за образование - тези документи предполагат засилен обществен интерес и възможност за сериозни злоупотреби.

 

Междувременно главният секретар на Националния център за информация и документация Вержиния Цанкова съобщи, че след скандала около назначението на Илиева в ДФ "Земеделие" все повече работодатели искат справки за дипломите на своите служители. През 2011 г. близо 850 документа за завършено образование в чужбина за били признати от центъра.

"Все още има хора, които се лъжат и плащат за такива дипломи (факшиви – бел. ред.), затова и контролът на всеки документ трябва да бъде сериозен и особено строг", допълни тя.

От 2009 г. в центъра са облекчили процедурата и искат по-малък брой документи в процеса на признаване на дипломите. Освен това е създадена електронна услуга, при която хората могат да подават документи за признаване на дипломата си и да получават обратно електронно удостоверение. Така срокът за признаване е сведен до около един месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България