Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

Зам.-председателят Радан Кънев вижда бъдещето на партията в надградената платформа "Нова република"

Атанас Атанасов, сн. БГНЕС
Бившият депутат и шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Той бе избран от Националното събрание на партията в събота като за него на балотажа гласуваха 191 от делегатите, докато евродепутатът Светослав Малинов бе подкрепен от 185 души.
 
Досегашният лидер на партията Радан Кънев беше избран за зам.-председател. 
 
Другите двама кандидати за председател на ДСБ Ралица Кирилова и Борис Точев отпаднаха след първия кръг на вота.
 
"Ние трябва да създадем алтернатива на днешното статукво, не може БСП да е алтернатива, те са наши опоненти", каза Атанасов след избирането си. 
 
Радан Кънев: Трябва да се надгради проектът "Нова република"
 
В началото на заседанието Радан Кънев заяви, че вижда два възможни пътя пред ДСБ.
 
"Единият е да решим да пълзим ниско, да се откажем от големите амбиции под прикритието на малка формация и тежкото състояние, в което се намираме.
 
Вторият е запазване и надграждане на проекта "Нова република", който е успешен като замисъл, но закъснял като изпълнение за последния парламентарен вот”, каза Кънев пред Националното събрание на партията. .
 
Платформата ”Нова Република” е нужна и с оглед на отстъплението на либералната демокрация, свободата на пазара в цяла Европа, обясни Кънев.
 
За тази цел обаче трябва да бъде изградена истинска национална мрежа от авторитетни лидери като пътят минава през партньорство с организации, които, по думите на Кънев, дори не са симпатични на формацията му, но споделят евроатлантическите ценности.
 
”Минава също през предлагането на общи законодателни и конституционни пакети, способност да бъде излъчен силен кабинет в сянка, както и ясно позициониране спрямо ГЕРБ”, каза той.
 
”Тези цели не можем да постигнем сами, да се борим сами, защото изглеждаме несериозно в очите на хората, когато се опитваме”, посочи Кънев.
 
Той се обърна в началото на доклада си към делегатите със "скъпи приятели" като единствено възможното обръщение и разясни, че го прави за последен път като председател на партията.
 
Той декларира, че щял да се оттегли от поста дори и резултатите от последния парламентарен вот да са били значително по-добри.
 
Кънев обаче каза, че е приел предложението на досегашните си заместници и настоящи претенденти за лидерство - Светослав Малинов и Атанас Атанасов да остане в ръководството, ако някой от тях спечели.
 
"България не може да излезе от постсъветската сфера на влияние"
 
”България с Борисов и Сидеров във властта и опозиция Карадайъ и Нинова е заплашена да остане в опозиция, България със съветска прокуратура и правосъдие не може да излезе от постсъветската сфера на влияние. Трябва да последваме Румъния в борбата с корупцията във властта” - така Кънев посочи на наследниците си политическата линия, която да продължат да следват.
 
Той анализира изминалите четири години, през част от които ДСБ беше в управлението и в опозиция като подчерта, че цената си е струвала.
 
Работата на политика е да плаща със собствения си публичен образ защитата на обществения интерес. В противен случай се превръщаш в Бойко Борисов, колкото и за различен от него да се мислиш, каза Кънев.
 
Председателят в оставка отчете като политически успех създаването на Реформаторския блок, макар решението да е струвало тежки външни и вътрешни удари и компромиси.
 
РБ промени българската политика, отне на ГЕРБ монопола върху дясното, а на БСП, ДПС и "Атака" възможността да участват във формирането на мнозинства, обясни Радан Кънев.
 
Провалът, според него, е невъзможността да се изпълнят разумните за обществото общи цели, Блокът влезе в 43-то НС вече лишен от единство. На второ място грешка е участието в кабинета "Борисов" 2, посочи в доклада си Кънев.
 
Той подчерта подкрепата на ДСБ - пълна и безрезервна - за министрите на Блока - Москов, Ненчев и Иванов в опитите им да дадат европейски десен вид на управлението. Но обвини Петър Москов за провала на ДСБ с отказа си да последва лидера и да се оттегли от правителството.
 
Това било и личен неуспех на самия Радан Кънев, защото, ако здравният министър беше подал оставка, това щяло да накара и останалите представители на РБ в кабинета "Борисов"2 да го последват, което на свой ред значително е щяло да подобри шансовете им на парламентарния вот.
 
Това беше проигран политически момент и шанс цяло поколение десни лидери да играят важна роля, категоричен е Радан Кънев.
 
Според него политически неуспешен за ДСБ се е оказал периодът от година и половина в опозиция.
 
Председателят в оставка призна също, че преди четири години е поел партията в тежък политически, финансов и организационен момент и че я предава в същата ситуация.
 
”Отговорът е: защото през целия този период поддържахме политическия залог, риск, непосилно високо за ДСБ, не се примирихме с ролята на малка партия, поехме рискове и влязохме в битки, които не бяха по силите ни, не отговаряха и на медийните реалности”, посочи Кънев.
 
На заседанието присъстваха около 400 делегати.
 
От името на Политическия съвет на платформата "Нова република" Трайчо Трайков се обърна към тях с думите "не се отказвайте".
 
Никога досега дебатите в националния парламент не са били толкова бутафорни, затова ви казвам "не се отказвайте", призова той.
 
Кандидатът за президент на Реформаторския блок на последните президентски избори благодари за съвместната работа и подкрепа на отиващия си председател Радан Кънев.
 
 
Очаквайте подробности.
 

 
Споделяне

Още по темата

Още от България