Атанас Семов: Да се подготвим за бигенералско управление (Борисов-Радев)

Атанас Семов, сн: БГНЕС

Обществеността се подготвя за прехвърляне на власт от ГЕРБ към други субекти, към БСП в частност. Трябва да се подготвим за бигенералско управление (т.е. управление на двама генерали – на Бойко Борисов и Румен Радев, б.ред.), заяви юристът доц. Атанас Семов в сряда пред бТВ, коментирайки предстоящите президентски избори. Той е уверен, че ще има съвместно управление ГЕРБ-БСП.

Не трябва да се търси заговор ГЕРБ да прехвърли власт на БСП, макар такъв прочит да съществува, каза по този повод Георги Харизанов от гравитиращия към ГЕРБ Институт за дясна политика. Подобен прочит обаче обаче налива вода в мелницата на хаоса, като твърди, че няма значение кой ще е на власт, допълни Семов, който през 2011 г. се кандидатира за президент, издигнат от партия РЗС.

БСП има тежък проблем с проевропейската политика и има опасност да бъде нарушен имиджът на България като праволинейна и сериозна проевропейска държава на Балканите и изобщо в целия ЕС, смята Харизанов.

Борисов няма друг умен ход, освен да търси широка коалиция, повтори тезата си Семов. По думите му предстоят тежки години и умен политик не би си позволил да поеме тази тежест сам. Има тежки решения – и в здравеопазването, и по отношението на бежанците и по тежките въпроси, които трябва да поставим по време на европейското председателство, поясни Семов.

ДПС в крайна сметка имат основната карта – при толкова силно оспорван втори тур е очевидно, че сега растат залозите на Ахмед Доган, коментира социологът Мира Радева, която участва в същото предаване. Според нея обаче на този етап е трудно да се каже какви карти ще играе ДПС.

Атанас Семов обаче смята, че е важно не къде ще отидат гласовете на ДПС на втори тур, а колко гласове ще извадят на първия.

Според него управление ГЕРБ-БСП е единственият начин да не се допусне управление на БСП-ДПС и може би в тази посока мисли Борисов, добави Семов, като все пак подчерта, че не говори за режисирана загуба.

Тримата събеседници бяха на единно мнение, че разликата между двамата основни кандидати за президентския пост – Цецка Цачева от ГЕРБ и Румен Радев от БСП – е много малка и се очертава труден за ГЕРБ балотаж.

Тази ситуация не е изненадваща – още през февруари имахме изследване, което показваше, че дори най-харесваните лица на ГЕРБ ще имат проблеми да бъдат избрани. Сегашната ситуация беше предвидима и ако ГЕРБ се бяха огледали, нямаше да се стигне до нея, коментира Мира Радева.

Сигурно Цецка Цачева има много качества, само че ѝ липсва харизмата. А гласуването е като влюбването – трябва да изпитваш спонтанно доверие към този човек, добави тя.

Според нея ГЕРБ са направили стратегическа грешка, като не са обявили кандидатурата си навреме и не са я аргументирали пред обществото.

Харизанов коментира, че Цачева има проблем да убеди онези, които не я познават, в качествата, които тя има. А нейната кандидатура беше логична, отбеляза той.

Споделяне

Още от Президентски избори