Атанасов: Президентът да не издава указ за назначението на Лозан Панов

Атанасов: Президентът да не издава указ за назначението на Лозан Панов

От години обясняваме, че на съдебната система ѝ трябва реформа и времето дойде. Лозан Панов и Павлива Панова не ги познавам – не гледах вчера избора за председател на Върховния касационен съд (ВКС), но българските институции имат много тежък проблем с неспазването и газенето на законодателството".

Това заяви в петък пред Нова телевизия депутатът от Реформаторския блок и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов.

За Лозан Панов със "за" гласуваха 17 членове на ВСС, 6 бяха против, нямаше въздържали се.

"Призовахме вчера да се спази Конституцията и да се направи избор на председател на ВКС с тайно гласуване, т.е. с бюлетини. Мисля, че трябва да призовем президента да откаже да издаде указ за назначаването на Панов", каза Атанасов.

Ако президентът откаже, изборът за председател на Върховния касационен съд ще започне отново.

"Самият Панов поиска на няколко пъти гласуването да е с бюлетини", допълни още той.

Атанасов припомни, че Цацаров, за който медиите съобщаваха месеци преди избора му, че ще бъде главен прокурор, също бе избран със тази електронна система.

"Тогава като гражданин призовах да не се подписва неговият указ", заяви Атанасов.

Депутатът от Реформаторския блок коментира и делото за подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който беше оправдан.

"Очаквах тази присъда за Цветан Цветанов. Беше ясно, че това е скалъпена история и от самото начало този процес беше миниран. Целта беше политическа разправа", заяви ген. Атанас Атанасов.

Той даде пример с делото срещу Филчев от преди 10 години.

"Едни и същи средства и методи за разправа с политическия противник, организирани от бившите специални служби на комунистическия режим и употребени чрез политическите им представители. Прокуратурата изпълнява политически поръчки", категоричен беше Атанасов.

По думите му прокуратурата работи за конюнктурата.

"Българските граждани знаят, че съдебната система е пълна с гнили ябълки", заяви още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?