Атентаторите от Бостън са планирали взривовете за 4 юли

Атентаторите от Бостън са планирали взривовете за 4 юли

Оцелелият при терористичния атентат в Бостън Джохар Царнаеве разказал пред разследващите, че заедно с брат си Тамерлан са планирали атаката за 4 юли, когато е националният празник на САЩ. В крайна сметка обаче двамата са решили да поставят взривове на финала на бостънския маратон. Братята са обмисляли да извършат и самоубийствен атента, съобщава вестник ”Ню Йорк таймс” в петък, цитиран от ”Дневник”. Информацията е подадена от агенти на ФБР.

Причината за по-ранно от планираното нападение е, че те са успели бързо да сглобят самоделни бомби, използвайки тенджери под налягане. Двамата обикаляли из града в търсене на подходящо място и се спрели на финала на маратона.

Джохар е споделил още, че с брат си са гледали в интернет проповеди на Анвар Ал Авлаки - радикалният ислямски свещеник от американски произход, който се установи в Йемен и бе ликвидиран от безпилотен самолет през септември 2011година.

Джохар говорел трудно заради раната в гърлото и отговорил на някои от въпросите писмено и с кимване. По време на разпита той признал, че са заложили бомбите, убили трима и ранили над 260 души, и че са се научили как да ги направят от онлайн списанието на Авлаки. В случая става дума за статия, озаглавена"Направи бомба в кунхята на мама".

Мотивът за нападението бил протест срещу войните на САЩ в Ирак и Афганистан и "заговора срещу мюсюлманите". Двамата са действали сами, не са били част от по-широка мрежа и не знаят да са били подготвяни други нападения.

Властите търсят потвърждение на тези думи и по друг начин, включително чрез разпити на Катрин Ръсел - приелата исляма вдовица на Тамерлан, която отказва да сътрудничи на следствието. Разпитват се и очевидци в Русия, където ФБР е изпратило допълнително агенти да си сътрудничат с руските служби в разкриването какво точно е правил Тамерлан Царнаев в шестте месеца, прекарани в Дагестан през 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?